Boekhandel Douwes Den Haag

Overeenkomst en Zekerheid

Overeenkomst en Zekerheid

Overeenkomst en Zekerheid

Overeenkomst en Zekerheid

 

In deze bundel brengt de mogelijkheden en grenzen in kaart van de contractuele vormgeving van zekerheidsconstructies. Dit gebeurt vanuit uiteenlopende invalshoeken, waarbij meerdere rechtsgebieden aan bod komen, zoals het verbintenissenrecht, goederenrecht en insolventierecht.


Op werkdagen voor 23.00 uur besteld meestal de volgende dag in huis.

€ 106,00


Beschrijving Overeenkomst en Zekerheid

In deze bundel brengt de mogelijkheden en grenzen in kaart van de contractuele vormgeving van zekerheidsconstructies. Dit gebeurt vanuit uiteenlopende invalshoeken, waarbij meerdere rechtsgebieden aan bod komen, zoals het verbintenissenrecht, goederenrecht en insolventierecht. De titel is hiermee van grote waarde voor zowel wetenschappers als praktijkjuristen. Zekerheid is een essentiële factor in het handelsverkeer. Zekerheid dat een bedongen (tegen)prestatie tijdig zal worden verkregen, maar ook zekerheid dat er geen schade wordt geleden wanneer dit niet het geval is. Zekerheid schept vertrouwen, bevordert transacties en drukt de kosten ervan. Deze zekerheid kan op tal van manieren gestalte krijgen, waarbij vooral te denken valt aan het pand- en hypotheekrecht. In de praktijk is de vestiging van een pand- of hypotheekrecht echter lang niet altijd een optie. Bovendien zijn die rechten niet altijd evengoed toegesneden op de zekerheidsbehoefte die in het concrete geval bestaat. Soms is er dan de mogelijkheid de inhoud van het pand- of hypotheekrecht contractueel nader vorm te geven. Als deze mogelijkheid niet bestaat, dan dienen partijen voor hun zekerheidsbehoefte terug te vallen op het verbintenissenrecht. Enerzijds levert dat veel vrijheid op om een zekerheid te creëren die volledig aan de partijbehoeften tegemoetkomt; anderzijds is het de vraag in hoeverre een dergelijke contractuele constructie ook aan derden kan worden tegengeworpen. Bovendien brengt het zekerheidskarakter mee dat ook de veelal dwingendrechtelijke regels van ons verhaals- en insolventierecht in beeld komen. Zekerheid van de één gaat immers in de regel ten koste van het verhaal van de ander. In Overeenkomst en Zekerheid worden vanuit uiteenlopende invalshoeken de mogelijkheden van – én de grenzen aan – de contractuele vormgeving van zekerheidsconstructies in kaart gebracht. Deze bundel geeft een grondig overzicht van de thematiek en benadert deze vanuit meerdere rechtsgebieden, zoals het verbintenissenrecht, goederenrecht en insolventierecht. Overeenkomst en zekerheid ontwikkelingen Deze bundel is uniek, omdat er op dit moment geen andere titel bestaat waarin diverse vragen rondom het thema overeenkomst en zekerheid worden behandeld. Deze uitgave sluit bovendien aan bij actuele ontwikkelingen, zoals het belangrijker worden van contractuele rechtsposities in het handelsverkeer. Ook is er steeds vaker de wens om een op maat gemaakte zekerheidsconstructie in het leven te roepen, denk bijvoorbeeld aan Product-as-a-Service of rangwisselingsafspraken. Overeenkomst en Zekerheid is van grote waarde voor wetenschappers, advocaten, rechters en bedrijfsjuristen.


ISBN
9789013171136
Verschenen
NUR
827
Druk
1
Uitvoering
Hardback
Taal
Nederlands
Uitgever
Wolters Kluwer Nederland B.V.

Dit boek maakt deel uit van het abonnement Recht en Praktijk Insolventierecht. U kunt zich daarop abonneren zodat u altijd de nieuwste boeken in huis heeft.

abonneren

Dit boek maakt deel uit van het abonnement Recht en Praktijk - Complete serie. U kunt zich daarop abonneren zodat u altijd de nieuwste boeken in huis heeft.

abonneren