Boekhandel Douwes Den Haag

Algemeen Materieel Strafrecht

R. ter Haar

Algemeen Materieel Strafrecht

Algemeen Materieel Strafrecht

Algemeen Materieel Strafrecht

 

Wanneer is er sprake van een strafbaar feit? Waar ligt de grens tussen opzet en schuld? Wanneer gaat de voorbereiding van een misdrijf over in een poging? Dit soort wezenlijke vragen staan centraal in het materieel strafrecht: het rechtsgebied waarin bepaald wordt welke gedragingen strafbaar zijn, wanneer iemand strafrechtelijk aansprakelijk kan worden gesteld en welke straffen en maatregelen er eventueel kunnen worden opgelegd.


Op werkdagen voor 23.00 uur besteld meestal de volgende dag in huis.

€ 49,95

Ophalen: Nu 1 op voorraad in de winkel
Leverbaar


Beschrijving Algemeen Materieel Strafrecht

Wanneer is er sprake van een strafbaar feit? Waar ligt de grens tussen opzet en schuld? Wanneer gaat de voorbereiding van een misdrijf over in een poging? Dit soort wezenlijke vragen staan centraal in het materieel strafrecht: het rechtsgebied waarin bepaald wordt welke gedragingen strafbaar zijn, wanneer iemand strafrechtelijk aansprakelijk kan worden gesteld en welke straffen en maatregelen er eventueel kunnen worden opgelegd. Algemeen Materieel Strafrecht bespreekt dit boeiende rechtsgebied op een heldere en complete wijze.

Deze uitgave, die onderdeel is van de serie Praktijkwijzer Strafrecht, biedt een totaaloverzicht van alle relevante leerstukken en beoordelingscriteria op het gebied van het materiële strafrecht. Daarbij worden ook veel nuttige praktijkvoorbeelden aangehaald, die de stof verhelderen én concreet maken. Het resultaat is een werk dat de lezer op doeltreffende wijze helpt navigeren door het materiële strafrecht.

Ontwikkelingen materieel strafrecht

Dat het materiële strafrecht sterk in ontwikkeling is, blijkt wel uit feit dat de Hoge Raad de afgelopen jaren richtinggevende arresten heeft gewezen over nagenoeg alle leerstukken uit deze publicatie. Zo zijn criteria voor voorbedachte raad/moord aangescherpt, is het noodweerrecht verruimd en is de grens tussen medeplegen en medeplichtigheid nader geduid. Algemeen Materieel Strafrecht gaat in op deze actuele ontwikkelingen en bespreekt daarbij ook de fel bediscussieerde kansgrootte bij het voorwaardelijk opzet. De aangedragen oplossingen en antwoorden voor alle mogelijke vragen rondom deze kwesties, maken deze titel helemaal af.  

De auteur is wetenschapper, docent én rechter is, wat tot uiting komt in de toegankelijke presentatie van de stof. Complexe zaken worden op heldere en kernachtige wijze besproken. De auteur slaagt erin zowel studenten als procesdeelnemers aan te spreken. Rechters, officieren van justitie en advocaten vinden in dit werk dan ook meer dan voldoende informatie om op basis van relevante rechtspraak hun beslissingen en standpunten te onderbouwen; studenten vinden de stof die zij nodig hebben voor het tentamen Materieel Strafrecht. Algemeen Materieel Strafrecht is, met andere woorden, onmisbaar voor beide doelgroepen.

 


ISBN
9789013172638
Verschenen
NUR
824
Druk
1
Uitvoering
Paperback / softback
Taal
Nederlands
Uitgever
Wolters Kluwer Nederland B.V.

Dit boek maakt deel uit van het abonnement Praktijkwijzer Strafrecht. U kunt zich daarop abonneren zodat u altijd de nieuwste boeken in huis heeft.

abonneren