Boekhandel Douwes Den Haag

De nargraten boys

hoe een dorp weigerde de Amerikaanse bevrijders te vergeten

Peter Schrijvers

De nargraten boys

De nargraten boys

hoe een dorp weigerde de Amerikaanse bevrijders te vergeten

De nargraten boys

 

20120034003


Niet leverbaar

€ 21,50


Beschrijving De nargraten boys

Op 20 januari 1945 ging Ernies eenheid 's ochtends vroeg bij Huppenbroich in de aanval. Er woedde een sneeuwstorm en veel soldaten deden, voordat ze in beweging kwamen, snel nog even een schietgebedje of drukten een kus op de foto van hun geliefden. Toen zijn peloton later die dag in een verlaten mijnschacht dekking zocht tegen een hevige Duitse beschieting, werd de schuilplaats door een voltreffer geraakt, waarbij Ernie en eenentwintig andere Amerikanen op slag werden gedood.


De Margraten Boys is het verhaal van tienduizend Amerikaanse jongens die, samen met Ernie Little, rusten in een Nederlands dorp niet ver van de Belgische grens. De soldaten namen deel aan de grootste militaire operaties van de Tweede Wereldoorlog: Operatie Market Garden, de bestorming van de Siegfriedlinie, het Ardennenoffensief, de oversteek van Rijn en Roer, en de luchtoorlog tegen Duitsland.


De verhalen van De Margraten Boys zouden nooit bewaard zijn gebleven zonder het unieke netwerk van adoptanten dat de inwoners van Margraten in 1945 oprichtten. Het netwerk breidde zich al vlug uit over heel Nederland en tot in Vlaanderen. Ook vandaag nog bezoeken adoptanten massaal de laatste rustplaatsen van de eeuwig jonge soldaten en onderhouden ze nauwe contacten met Amerikaanse nabestaanden.


De Margraten Boys is gebaseerd op meer dan duizend getuigenissen van adoptanten en Amerikaanse families. Het is de aangrijpende geschiedenis van een uniek herinneringsfenomeen rondom een plaats die steeds meer betekenis krijgt nu de laatste ooggetuigen van de Tweede Wereldoorlog onherroepelijk gaan zwijgen


ISBN
9789022326312
Pagina's
320
Verschenen
NUR
680
Druk
1
Uitvoering
Paperback / softback
Taal
Nederlands
Uitgever
Manteau

Geschiedenis
ondertitel

serie

auteur


meer informatie

ondertitel

serie

auteur


meer informatie

ondertitel

serie

auteur


abonneren