Boekhandel Douwes Den Haag

Buit

De roof van cultureel erfgoed in Nederlands-Indië/ Indonesië 1942-1957

Louis Zweers

Buit

Buit

De roof van cultureel erfgoed in Nederlands-Indië/ Indonesië 1942-1957

Buit

 

Waar zijn ze gebleven: de kunstvoorwerpen, schilderijen, tekeningen en het Chinees porselein, maar ook de wetenschappelijke collecties, staatsbibliotheken en archieven van Nederlands-Indië? Na de bezetting door Japan begon de grote plundering van de Nederlandse kolonie in de Oost.Op werkdagen voor 23.00 uur besteld, onder voorbehoud, volgende dag in huis

€ 29,90

Ophalen: Nu 1 op voorraad in de winkel
Op werkdagen voor 23.00 uur besteld, onder voorbehoud, volgende dag in huis. Vanwege grote drukte bij Postnl is vertraging mogelijk.


Beschrijving Buit

Waar zijn ze gebleven: de kunstvoorwerpen, schilderijen, tekeningen en het Chinees porselein, maar ook de wetenschappelijke collecties, staatsbibliotheken en archieven van Nederlands-Indië?

Na de bezetting door Japan begon de grote plundering van de Nederlandse kolonie in de Oost. Het Japanse militaire bestuur nam de Nederlands-Indische musea, archieven en wetenschappelijke instellingen over, Hoe is het afgelopen met de collecties en archieven? Wat is er gebeurd met de Nederlands(-Indisch)e en Europese kunstenaars die werkten op Java en Bali? In Buit wordt voor het eerst de omvangrijke boekenroof door de Japanse militaire autoriteiten in kaart gebracht. Ook komen de lotgevallen van kunstenaars, kunsthandelaren en kunstverzamelaars tijdens de Japanse bezetting en de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog aan bod.

Aan de hand van archiefmateriaal ontrafelt kunsthistoricus Louis Zweers de geschiedenis van de roof van het Indisch cultureel erfgoed, maar ook de vaak moeizame restitutie en het rechtsherstel na de oorlogen. Er komen feiten naar boven die nieuw licht werpen op de kwalijke rol van de Japanners maar ook van de Indonesiërs in die turbulente periodes. Met dit boek komt pas de ware omvang van de roof van kunst en cultuurgoederen in Nederlands-Indië / Indonesië aan het licht.


ISBN
9789024427215
Pagina's
304
Verschenen
NUR
680
Druk
1
Uitvoering
Paperback / softback
Taal
Nederlands
Uitgever
Boom

Geschiedenis