Boekhandel Douwes Den Haag

Gedeelde angsten

Kleine sociologie van maatschappelijke onzekerheid

Rudi Laermans

Gedeelde angsten

Gedeelde angsten

Kleine sociologie van maatschappelijke onzekerheid

Gedeelde angsten

 

Angstgevoelens zijn individueel, maar er bestaan ook veel sociale onzekerheden. De angst dat voedsel niet op verantwoorde wijze geproduceerd is, dat een relatie spaak kan lopen, dat we dalen op de sociale ladder en dat de toekomst enkel onheil zal brengen: wat we samen vrezen zegt iets over onze samenleving.Op werkdagen voor 23.00 uur besteld de volgende dag in huis.

€ 9,90

Op werkdagen voor 23.00 uur besteld de volgende dag in huis.


Beschrijving Gedeelde angsten

Angstgevoelens zijn individueel, maar er bestaan ook veel sociale onzekerheden. De angst dat voedsel niet op verantwoorde wijze geproduceerd is, dat een relatie spaak kan lopen, dat we dalen op de sociale ladder en dat de toekomst enkel onheil zal brengen: wat we samen vrezen zegt iets over onze samenleving.

Socioloog Rudi Laermans betrekt onze voornaamste collectieve angsten op bredere tendensen, van individualisering en globalisering tot flexwerken en de invloed van nieuwe media. Hij bespreekt de manieren waarop we omgaan met gedeelde onzekerheden en hoe angstentrepreneurs munt proberen te slaan uit onze collectieve angsten.

Ooit was de overheid een baken van sociale zekerheid, nu is ze voor velen een bron van bestaansonzekerheid. Moeten we in tijden van oude en nieuwe collectieve angsten niet ook opnieuw nadenken over de invulling van onze verzorgingsstaat?

Rudi Laermans is hoogleraar sociale theorie en kunstsociologie aan de Katholieke Universiteit Leuven. Hij publiceerde eerder bij Boom onder meer De maatschappij van de sociologie (2012) en, samen met Dick Houtman, Weber (2017). In 2020 verscheen zijn lovend ontvangen essaybundel Ik, wij, zij. Sociologische wegwijzers voor onze tijd.


ISBN
9789024444489
Pagina's
136
Verschenen
NUR
756
Druk
1
Uitvoering
Paperback / softback
Taal
Nederlands
Uitgever
Boom