Boekhandel Douwes Den Haag

De Founding fathers van de VDD

Dirk Stikker en Piet Oud

Gerrit Voerman & Boris van Haastrecht

De Founding fathers van de VDD

De Founding fathers van de VDD

Dirk Stikker en Piet Oud

De Founding fathers van de VDD

 

Een onthullend boek over de oprichters van de VVD, Dirk Stikker en Piet Oud. Aanvankelijk werkten zij in harmonie samen, maar er volgden al snel conflicten. De oprichting van de VVD was 75 jaar geleden het werk van twee elitaire heren: zakenman Dirk Stikker en politicus Piet Oud.Op werkdagen voor 23.00 uur besteld meestal de volgende dag in huis.

€ 29,90


Beschrijving De Founding fathers van de VDD

Een onthullend boek over de oprichters van de VVD, Dirk Stikker en Piet Oud. Aanvankelijk werkten zij in harmonie samen, maar er volgden al snel conflicten.
De oprichting van de VVD was 75 jaar geleden het werk van twee elitaire heren: zakenman Dirk Stikker en politicus Piet Oud. Hoe kwamen de directeur van Heineken’s Bierbrouwerij en de burgemeester van Rotterdam tot het besluit om in januari 1948 een nieuwe politieke partij op te richten?
De VVD was meteen succesvol bij de Tweede Kamerverkiezingen van juli 1948. Vervolgens werd de onervaren Stikker minister van Buitenlandse Zaken, terwijl de politieke veteraan Oud fractieleider werd. Tegen de achtergrond van de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog traden de tegenstellingen tussen deze twee sterke persoonlijkheden op de voorgrond. Stikker beschuldigde Oud van het zaaien van tweedracht, terwijl Oud van zijn kant Stikker liever zag vertrekken als minister.
De persoonlijke vertrouwensbreuk werd in 1951 publiek, toen fractievoorzitter Oud zijn partijgenoot Stikker dwong tot aftreden als minister, waarmee het eerste kabinet-Drees viel. Pas bij het twintigjarig bestaan van de VVD in 1968 volgde een verzoening.


ISBN
9789024449521
Pagina's
128
Verschenen
NUR
823
Druk
1
Uitvoering
Hardback
Taal
Nederlands
Uitgever
Boom