Boekhandel Douwes Den Haag

In dienst van negen premiers

De dagboeken van jhr.mr. A.J.M. van Nispen tot Pannerden (1946-1972)

In dienst van negen premiers

In dienst van negen premiers

De dagboeken van jhr.mr. A.J.M. van Nispen tot Pannerden (1946-1972)

In dienst van negen premiers

 

Als adviseur en vertrouwensman de constante factor op een turbulent departement.


Op werkdagen voor 23.00 uur besteld meestal de volgende dag in huis.

€ 39,90

Ophalen: Nu 5 op voorraad in de winkel
Leverbaar


Beschrijving In dienst van negen premiers

Jonkheer A.J.M. (Buurt) van Nispen tot Pannerden nam na de oorlog een invloedrijke positie in op het ministerie van Algemene Zaken, het kleine departement dat ten dienste staat van de minister-president. Toen hij tien dagen na de val van het eerste kabinet-Biesheuvel op nauwelijks 58-jarige leeftijd overleed, had hij in 26 jaren als ambtenaar negen premiers gediend.


Al deze jaren maakte hij dagboeknotities, die een scherp inzicht geven in de zaken die op het departement passeerden en de mensen die daarbij betrokken waren. Nadat Van Nispen in 1962 secretaris-generaal op AZ was geworden, ging het daarbij onder meer om de kabinetsformaties en de kwesties rond het Koninklijk Huis. Zo was Van Nispen nauw betrokken bij de voorgenomen huwelijken van drie prinsessen: Irene, Beatrix en Margriet. Ook speelde hij een voorname rol in de herziening van de financiering van het Koninklijk Huis.


Naast de belangrijke staatszaken beschrijft Van Nispen de – zo herkenbare – alledaagse besognes, problemen, irritaties, opstekers en vrolijke momenten op het departement.


 


Carla van Baalen was directeur van het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis (CPG). Zij was een van de redacteuren van Grote idealen, smalle marges. Een parlementaire geschiedenis van de lange jaren zeventig (2022) en In dit Huis. Twee eeuwen Tweede Kamer (2015). Alexander van Kessel is onderzoeker bij het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis. Van hun beider hand verschenen eerder De kabinetsformatie in vijftig stappen (2012) en Kabinetsformaties 1977-2012 (2016).


ISBN
9789024466313
Pagina's
592
Verschenen
NUR
680
Druk
1
Uitvoering
Hardback
Taal
Nederlands
Uitgever
Boom

Geschiedenis