Boekhandel Douwes Den Haag

Dubbel zondebok

Joodse journalisten in tijden van antisemitisme en vervolging 1920-1945

Piet Hagen

Dubbel zondebok

Dubbel zondebok

Joodse journalisten in tijden van antisemitisme en vervolging 1920-1945

Dubbel zondebok

 

Toen de waarheid moest onderduiken en Joodse journalisten werden vervangen door NSB’ersIn Dubbel zondebok vertelt Piet Hagen de geschiedenis van Joodse journalisten, fotografen en andere publicisten in oorlogstijd.


Op werkdagen voor 23.00 uur besteld meestal de volgende dag in huis.

€ 39,99


Beschrijving Dubbel zondebok

Toen de waarheid moest onderduiken en Joodse journalisten werden vervangen door NSB’ers

In Dubbel zondebok vertelt Piet Hagen de geschiedenis van Joodse journalisten, fotografen en andere publicisten in oorlogstijd. Zij werden vanaf de eerste dag van de bezetting ontslagen en vervolgd, als eerste slachtoffers van het naziregime. Vele werden gedeporteerd en omgebracht. Als journalist én als Jood stonden zij bovenaan de zwarte lijst. Hun vervolging werd voorafgegaan door jaren van antisemitische vooroordelen en propaganda, die hen brandmerkte als ‘leugenpers’.

Nadat Joodse journalisten door de Duitse bezetter waren uitgeschakeld werd de voltallige Nederlandse pers stap voor stap ‘gelijkgeschakeld’, dat wil zeggen genazificeerd. Toch kwam de waarheid van de Holocaust stukje bij beetje aan het licht, mede dankzij Joodse ooggetuigen en klokkenluiders.

Dubbel zondebok is een belangrijk historisch overzichtswerk, dat gelezen kan worden als een waarschuwing nu antisemitisme, complottheorieën en nepnieuws weer krachtig oplaaien. Tevens is het een monument ter nagedachtenis aan de vele Joodse journalisten die Nederland rijk was.


ISBN
9789029542623
Pagina's
712
Verschenen
NUR
320
Druk
1
Uitvoering
Hardback
Taal
Nederlands
Uitgever
De Arbeiderspers

Literaire non-fictie