Boekhandel Douwes Den Haag

Smaakpalet van de Lage Landen

De geschiedenis van de eetcultuur in beeld

Janny van der Heijden

Smaakpalet van de Lage Landen

Smaakpalet van de Lage Landen

De geschiedenis van de eetcultuur in beeld

Smaakpalet van de Lage Landen

 

Regelmatig wordt gezegd dat wij in Nederland geen eetcultuur kennen. Niets is minder waar, stelt Janny van der Heijden in Smaakpalet van de Lage Landen. In de zeventiende eeuw bestond deze wel degelijk, pronkte men met producten van eigen bodem of die men van ver haalde en hingen er trots afbeeldingen van gestapelde kazen of oesters aan de muur.Op werkdagen voor 23.00 uur besteld meestal de volgende dag in huis.

€ 49,99


Beschrijving Smaakpalet van de Lage Landen

Regelmatig wordt gezegd dat wij in Nederland geen eetcultuur kennen. Niets is minder waar, stelt Janny van der Heijden in Smaakpalet van de Lage Landen. In de zeventiende eeuw bestond deze wel degelijk, pronkte men met producten van eigen bodem of die men van ver haalde en hingen er trots afbeeldingen van gestapelde kazen of oesters aan de muur. Wat valt er allemaal te ontdekken over de groente, vis of het brood dat op de vele stillevens en marktscènes werd afgebeeld. Hoe heeft onze smaak zich gevormd?


Werd er echt bier bij het ontbijt en zelfs door kinderen gedronken, wat haalde men waar vandaan en hoe zat het met de verschillende manieren van Sinterklaas vieren, maar ook: wat was het grote verschil tussen arm en rijk aan tafel? Aan de hand van talloze schilderijen en prenten legt Janny de verborgen geheimen van onze eetcultuur bloot, anekdotisch en leesbaar, en maakt ze een sprong naar het nu met fotografie en megarealistische schilderijen. Wat is er verdwenen of denken wij opnieuw uitgevonden te hebben?


Na het lezen van dit boek zal niemand meer langs een stilleven of keukenscène lopen zonder er een extra blik op te werpen.


ISBN
9789038807522
Pagina's
240
Verschenen
NUR
440
Druk
1
Uitvoering
Hardback
Taal
Nederlands
Uitgever
Nijgh & Van Ditmar

Culinair