Boekhandel Douwes Den Haag

Weduwen

Mineke Schipper

Weduwen

Weduwen

Weduwen

 

‘Verdriet over je dode man duurt tot de deur.’ Nooit eerder gehoord? Dat klopt, alleen de variant over de dode vrouw werd populair.Wie zich in weduwen verdiept, stuit op frappante verschillen met weduwnaars.Op werkdagen voor 23.00 uur besteld de volgende dag in huis.

€ 22,50

Ophalen: Nu 5 op voorraad in de winkel
Op werkdagen voor 23.00 uur besteld de volgende dag in huis.


Beschrijving Weduwen

‘Verdriet over je dode man duurt tot de deur.’ Nooit eerder gehoord? Dat klopt, alleen de variant over de dode vrouw werd populair.
Wie zich in weduwen verdiept, stuit op frappante verschillen met weduwnaars. Verlies van een levenspartner is van oudsher voor mannen vertaald in nieuwe vrijheid en voor vrouwen in rampzalig statusverlies. Hiërarchische beeldvorming is het gevolg van macht.
Weduwen kregen speciale rouwrituelen en afzondering opgelegd, en hun rouwkleren dienden als gevarendriehoek. Onbeheerde vrouwelijkheid baarde zo veel angst dat een weduwenvagina op slot moest, tijdelijk of levenslang. Pesterijen en verdachtmaking van moord of hekserij – want waarom was hij doodgegaan en niet zij? – maakten dat velen wanhopig hun dode man achternagingen.
Weduwen zijn een zwaar verwaarloosd onderwerp. Uit de dichte mist van vergetelheid doemen in dit boek de contouren op van een onthutsende mondiale erfenis die nooit in kaart is gebracht. Het goede nieuws is dat ingeroeste opvattingen langzaam veranderen. En weduwen veranderen zichtbaar mee.

Mineke Schipper is emeritus hoogleraar interculturele literatuurwetenschap aan de Universiteit Leiden. Haar werk wordt in tal van talen en verschillende werelddelen uitgegeven. Voor haar wereldwijd vertaalde Trouw nooit een vrouw met grote voeten kreeg zij de Eurekaprijs. Haar meest recente boek is Heuvels van het paradijs. Een geschiedenis van macht en onmacht (2018).

Over Trouw nooit een vrouw met grote voeten:

‘Waardevol, informatief, zorgvuldig en uniek. (...) Wekt evenveel bewondering als verwondering.’
NRC
Over Bloot of bedekt:

‘Ongelofelijk genuanceerd. (...) Prachtig verteld. (...) Een accuraat en invloedrijk boek.’
The Sunday Guardian, Delhi

Over Heuvels van het paradijs:

Heuvels van het paradijs komt als geroepen. (...) Met lichte tred en doordachte argumentatie overtuigt ze haar lezers.’
Trouw

Heuvels van het paradijs geeft scherpzinnig (...) en veelomvattend inzicht in verhalen en ideeën over lichaamsdelen die de natuur alleen aan vrouwen gaf.’
Akhbar Al-Adab, Arabisch Literair Weekblad, Egypte


ISBN
9789044645989
Pagina's
248
Verschenen
NUR
740
Druk
1
Uitvoering
Paperback / softback
Taal
Nederlands
Uitgever
Prometheus

Mens en Maatschappij