Boekhandel Douwes Den Haag

Natuuramnesie

hoe we vergeten zijn hoe de natuur er uitzag

Marc Argeloo

Natuuramnesie

Natuuramnesie

hoe we vergeten zijn hoe de natuur er uitzag

Natuuramnesie

 

Elke nieuwe generatie weet niet meer hoe rijk de natuur was ten tijde van de jeugd van hun ouders. Marc Argeloo komt tot belangrijke en pijnlijke inzichten over hoe wij naar onze natuur kijken.


Nog te verschijnen

€ 22,99

Bezorgen: Zodra beschikbaar


Beschrijving Natuuramnesie

'Natuursamnesie’ van Marc Argeloo is een confronterend boek, maar biedt een onmisbare bijdrage aan de nationale en internationale natuurbescherming.

Stel: je wandelt met je ouders door het natuurgebied van hún jeugd. Waar jij geniet van de stilte en het groen om je heen, valt hen juist op wat er verdwenen is: de zingende veldleeuweriken, de ooit zo talloze grutto’s. Dit fenomeen staat bekend als het shifting baseline syndrome: elke nieuwe generatie weet niet meer hoe anders, en meestal rijker, de natuur was ten tijde van de jeugd van de vorige generatie. De afgelopen jaren is er breed natuurhistorisch onderzoek gedaan naar dit verschijnsel door ecologen, historici, archeologen en paleontologen. De uitkomsten zijn ronduit schokkend: de kennis van de rijkdom van de natuur blijkt uit ons collectieve bewustzijn verdwenen. Iedereen kent de dodo, maar wie weet er van de uitgestorven Tahitistrandloper of, dichterbij, de uitgestorven dunbekwulp. Of de bijna verdwenen golfzeebaars, het tijgerstaartzeepaardje en de honderden andere verdwenen of bijna verdwenen soorten? In zijn werk in de natuur van met name Europa en Indonesië raakte Marc Argeloo gefascineerd door dit verschijnsel en in zijn boek Landschapsamnesie komt hij tot belangrijke en pijnlijke inzichten over de menselijke invloed op de natuur en hoe wij vervolgens naar die natuur kijken.


ISBN
9789045022246
Pagina's
256
Verschijnt
NUR
410
Druk
1
Uitvoering
Paperback / softback
Taal
Nederlands
Uitgever
Atlas Contact

Natuur