Boekhandel Douwes Den Haag

Bloed in de rivier

het onbekende verhaal van de massale slavenopstand in een Nederlandse kolonie

Marjoleine Kars

Bloed in de rivier

Bloed in de rivier

het onbekende verhaal van de massale slavenopstand in een Nederlandse kolonie

Bloed in de rivier

 

‘Bloed in de rivier’ schetst een zeldzaam levendig en spannend beeld van de dagelijkse gebeurtenissen tijdens de opstand van duizenden tot slaaf gemaakten in de Nederlandse kolonie Berbice in 1763.Op werkdagen voor 23.00 uur besteld, onder voorbehoud, volgende dag in huis

€ 26,99

Ophalen: Nu 1 op voorraad in de winkel
Op werkdagen voor 23.00 uur besteld, onder voorbehoud, volgende dag in huis. Vanwege grote drukte bij Postnl is vertraging mogelijk.


Beschrijving Bloed in de rivier

In ‘Bloed in de rivier’ vertelt Marjoleine Kars over een onbekend stuk koloniale geschiedenis. Op zondag 27 februari 1763 kwamen duizenden tot slaaf gemaakten in de Nederlandse kolonie Berbice (het hedendaagse Guyana, naast Suriname) in opstand tegen hun overheersers en de verschrikkelijke omstandigheden waarin ze leefden. Deze revolutionairen zouden een vol jaar standhouden en hun overwinning was bijzonder dichtbij. Uiteindelijk sloegen de Nederlanders de opstand neer met hulp van soldaten uit bevriende buurkolonies en Europa.
Slavernijhistoricus Kars baseert zich op een unieke bron: de ruim 900 transcripties van de ondervragingen van slaafgemaakten die plaatsvonden nadat de Nederlanders de macht weer in handen hadden. Zo schetst ze een zeldzaam levendig en spannend beeld van de dagelijkse gebeurtenissen tijdens de opstand en de mensen die er een rol in speelden. ‘Bloed in de rivier’ is een belangrijke verrijking van onze kennis van het Nederlandse koloniale verleden, van slavernij en de strijd om vrijheid.


ISBN
9789045041926
Pagina's
356
Verschenen
NUR
685
Druk
1
Uitvoering
Paperback / softback
Taal
Nederlands
Uitgever
Atlas Contact