Boekhandel Douwes Den Haag

Essay bij de maand van de filosofie april 2022

Intieme vreemden

Paul Verhaeghe

Intieme vreemden

Essay bij de maand van de filosofie april 2022

Intieme vreemden

Essay bij de maand van de filosofie april 2022: Intieme vreemden

 

In Intieme vreemden onderzoekt Paul Verhaeghe hoe ons zelfbeeld door de eeuwen heen veranderde zonder dat we er echt achter kwamen wie wij zijn. We werden zondaars die onze aardse driften moeten wantrouwen, rationele wezens die de zuivere rede beoefenen en talenten die werken aan een betere versie van onszelf.


Op werkdagen voor 23.00 uur besteld de volgende dag in huis.

€ 7,99

Op werkdagen voor 23.00 uur besteld de volgende dag in huis.


Beschrijving Essay bij de maand van de filosofie april 2022: Intieme vreemden
In Intieme vreemden onderzoekt Paul Verhaeghe hoe ons zelfbeeld door de eeuwen heen veranderde zonder dat we er echt achter kwamen wie wij zijn. We werden zondaars die onze aardse driften moeten wantrouwen, rationele wezens die de zuivere rede beoefenen en talenten die werken aan een betere versie van onszelf. De enige constante is het gevoel dat we tekortschieten. We blijven vertwijfeld, soms zelfs vervreemd achter. Wie we zijn wordt in grote mate bepaald door onze intimiteit met anderen: onze ouders, onze geliefden, onze kinderen. Maar hoe intiem we ook met elkaar zijn, toch willen we ons ook steeds weer losmaken, zelfstandig zijn. Welke tegengestelde krachten zijn hier aan het werk? Op zoek naar antwoorden neemt Paul Verhaeghe ons mee op een spannend gedachte-experiment waarbij hij Freuds Eros- en Thanatosdrift als vertrekpunt neemt om te eindigen bij de thermodynamica. Kan het zijn dat ons maken en vernietigen, onze intimiteit en onze vervreemding, niets meer zijn dan menselijke variaties op kosmische processen die het universum al sinds de oerknal bepalen? 

Paul Verhaeghe (1955) is hoogleraar aan de Universiteit Gent. Daarnaast is hij praktiserend psychoanalyticus. Hij is auteur van verschillende boeken over mens en maatschappij, waaronder Liefde in tijden van eenzaamheid, Identiteit, Autoriteit en Intimiteit. Recent verscheen zijn essay Houd afstand, raak me aan (2020). Zijn werk is in meerdere talen vertaald.
ISBN
9789047714460
Pagina's
79
Verschenen
Serie
Essay bij de maand van de filosofie april 2022
NUR
730
Druk
3
Uitvoering
Paperback / softback
Taal
Nederlands
Uitgever
Maand van de filosofie

Filosofie