Boekhandel Douwes Den Haag

Transmedia

verhalen vertellen in het digitale tijdperk

Dan Hassler-Forest

Transmedia

Transmedia

verhalen vertellen in het digitale tijdperk

Transmedia

 

Van The Lord of the Rings tot Harry Potter, van Game of Thrones tot The Walking Dead: in de afgelopen jaren duiken er steeds meer verhalen op die via meerdere media verteld worden en waarbij de auteurs vertrouwen op een netwerk van fans en lezers; niet alleen om hun verhalen te verspreiden, maar ook om hun verhaal verder vorm te geven.


Direct te downloaden

€ 7,99


Beschrijving Transmedia

Van The Lord of the Rings tot Harry Potter, van Game of Thrones tot The Walking Dead: in de afgelopen jaren duiken er steeds meer verhalen op die via meerdere media verteld worden en waarbij de auteurs vertrouwen op een netwerk van fans en lezers; niet alleen om hun verhalen te verspreiden, maar ook om hun verhaal verder vorm te geven. 'Transmedia' versnippert doelbewust een verhaal over meerdere media en platformen waarbij elk medium het verhaal verrijkt met zijn eigen mediumspecificiteit.<

Harry Potter en The Walking Dead zijn slechts enkele voorbeelden van verhalen waarbij televisie, literatuur, strips en videogames samen worden ingezet om fans te stimuleren hun eigen content te delen. Memes, mashups en fanfictie hebben het publiek veranderd van passieve toeschouwers in een actieve gemeenschap die zich betrokken voelen bij de ontwikkeling van `hun verhaal. In sommige gevallen leidt dit zelfs tot totaal nieuwe verhalen, zoals. Fifty Shades of Grey, de succesvolle boekenreeks die ooit begon als spin-off van Twilight en die inmiddels op haar beurt weer haar eigen spin-offs kent.

In 'Transmedia: verhalen vertellen in het digitale tijdperk' laat Dan Hassler-Forest zien hoe de manier waarop verhalen verteld, ontwikkeld en gedeeld worden in de afgelopen jaren is veranderd. Deze nieuwe ontwikkelingen dagen de klassieke verhoudingen tussen auteur en lezer uit en beïnvloeden zowel de vorm als de inhoud van populaire media. Het boek schetst de historische ontwikkeling van ons hedendaagse medialandschap. Aan de hand van sprekende voorbeelden uit verschillende media biedt hij inzicht in deze veranderingen, en hoe dit de manier waarop wij verhalen vertellen en ervaren heeft beïnvloed.


Recensies:
"In helder, levendig proza vertelt Dan Hassler-Forest hoe we terecht zijn gekomen in The Brave New Transmedia World waarin we nu leven."
Russell Shorto - auteur, historicus, journalist

"In de wereld van de transmedia kan ik lezer, verteller, luisteraar, kijker, acteur, complotdenker en scenarioschrijver tegelijk zijn. Nu ik het boek van Dan heb gelezen weet ik hoe het moet - of hoe het zou kunnen"
Tracy Metz - Directeur John Adams Institute

"Met de geestdrift van een eerstejaarsstudent onderwijst hij de lezer over serieuze zaken, en dat door verhalenderwijs lichte uitnodigingen te verstrekken om vooral door te lezen."
Daan Heerma van Voss - Auteur, publicist

Over de auteur:
Dan Hassler-Forest is universitair docent Engelse letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam, gespecialiseerd in populaire cultuur en mediatheorie. Hij publiceert regelmatig academisch werk over onderwerpen als stripboeken, hedendaagse literatuur, en populaire media.


ISBN
9789048521982
Pagina's
132
Verschenen
NUR
670
Druk
1
Uitvoering
E-book
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam University Press

Theater- film- en televisiewetenschap
ondertitel

serie

auteur


meer informatie

ondertitel

serie

auteur


meer informatie

ondertitel

serie

auteur


abonneren