Boekhandel Douwes Den Haag

Onze vriend op de pauwentroon

Nederland en de laatste sjah van Iran

Maaike Warnaar

Onze vriend op de pauwentroon

Onze vriend op de pauwentroon

Nederland en de laatste sjah van Iran

Onze vriend op de pauwentroon

 

Wie vandaag de dag het nieuws over Iran leest, kan zich nauwelijks voorstellen dat de relaties tussen Nederland en Iran tot 1979 uitstekend waren. Mohammed-Reza Pahlavi, de laatste sjah van Perzië, stond hier bekend als een visionair en hervormer.


Op werkdagen voor 23.00 uur besteld meestal de volgende dag in huis.

€ 24,99


Beschrijving Onze vriend op de pauwentroon

Wie vandaag de dag het nieuws over Iran leest, kan zich nauwelijks voorstellen dat de relaties tussen Nederland en Iran tot 1979 uitstekend waren. Mohammed-Reza Pahlavi, de laatste sjah van Perzië, stond hier bekend als een visionair en hervormer. Perzië werd gezien als een mythisch land met een eeuwenoude beschaving. Het Nederlandse koningshuis kwam graag bij de sjah over de vloer en grote en kleine Nederlandse bedrijven deden goede zaken in Iran.

Toen in de jaren zeventig meer bekend werd over de onderdrukking waarmee de sjah aan de macht bleef, bracht dat de Nederlandse regering voor lastige keuzes. Hoe konden de relaties met Iran standhouden, nu het Nederlandse publiek zich daartegen had gekeerd? De Nederlandse regering stak de kop in het zand en hield vast aan het idee van de sjah als verlicht despoot. Zo zag men de Iraanse Revolutie niet aankomen, met alle gevolgen van dien.'Een veelomvattend en meeslepend werk, met onmisbare inzichten om het huidige Iran te begrijpen.' – Peyman Jafari, historicus


ISBN
9789048558971
Pagina's
256
Verschenen
NUR
697
Druk
1
Uitvoering
Paperback / softback
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam University Press

Politieke geschiedenis en geschiedenis van de internationale betrekkingen