Boekhandel Douwes Den Haag

Ligt de waarheid in het midden?

nadenken in wolkenhoekoeksoord

Ignaas Devisch

Ligt de waarheid in het midden?

Ligt de waarheid in het midden?

nadenken in wolkenhoekoeksoord

Ligt de waarheid in het midden?

 

We kennen ze allemaal, van onszelf en van anderen, de gedachte dat 'de waarheid in het midden ligt'. Immers, 'te' is nooit goed: niet te veel, te weinig evenmin. In het alledaagse spreken gaat het misschien om de macht der gewoonte, maar politiek en maatschappelijk gezien is het zeker geen neutrale gedachte.


Nog te verschijnen

€ 30,00

Bezorgen: Zodra beschikbaar


Beschrijving Ligt de waarheid in het midden?

We kennen ze allemaal, van onszelf en van anderen, de gedachte dat 'de waarheid in het midden ligt'. Immers, 'te' is nooit goed: niet te veel, te weinig evenmin. In het alledaagse spreken gaat het misschien om de macht der gewoonte, maar politiek en maatschappelijk gezien is het zeker geen neutrale gedachte. Na 9/11 zijn alle stromingen die in naam van de waarheid spreken verdacht geworden: het midden lijkt nog de enige plaats die we kunnen vertrouwen omdat daar alles gerelativeerd wordt. Nochtans is er tijdens het afgelopen decennium vanuit datzelfde midden bijzonder veel geweld gebruikt. Denk maar aan de gevangenis van Guantanamo Bay waar in naam van de strijd tegen het extremisme alle burgerrechten werden en nog steeds worden genegeerd. Zelfs indien de waarheid in het midden zou liggen, biedt dit duidelijk geen garanties om 'uitersten' te voorkomen.

Vanuit de vraag 'Ligt de waarheid in het midden?' onderzoekt Ignaas Devisch de maatschappelijke rol van waarheid en kritiek in onze samenleving. De auteur grasduint in het werk van verschillende filosofen en sociologen, maar schrijft op een toegankelijke manier over actuele problemen van onze tijd. Vanuit concrete voorbeelden analyseert hij hoe 'waarheid' vandaag nog veel meer aan het werk is dan we denken en hoe we ons daartegenover kritisch kunnen verhouden.

Ligt de waarheid in het midden is verplichte literatuur voor iedereen die geïnteresseerd is in het beter begrijpen van de politieke problemen van onze tijd.


ISBN
9789054879596
Verschenen
NUR
730
Druk
1
Uitvoering
Paperback / softback
Taal
Nederlands
Uitgever
VUB Press

Filosofie