Boekhandel Douwes Den Haag

Verhandeling over de aanleg van vrouwen voor de wetenschap

Anna Maria van Schurman

Verhandeling over de aanleg van vrouwen voor de wetenschap

Verhandeling over de aanleg van vrouwen voor de wetenschap

Verhandeling over de aanleg van vrouwen voor de wetenschap

 

De begaafde Anna Maria van Schurman kreeg als eerste vrouw in Nederland toestemming om colleges te volgen. De Universiteit van Utrecht bouwde voor de gelegenheid een hokje met een gordijntje voor haar.Op werkdagen voor 23.00 uur besteld de volgende dag in huis.

€ 17,90

Op werkdagen voor 23.00 uur besteld de volgende dag in huis.


Beschrijving Verhandeling over de aanleg van vrouwen voor de wetenschap

De begaafde Anna Maria van Schurman kreeg als eerste vrouw in Nederland toestemming om colleges te volgen. De Universiteit van Utrecht bouwde voor de gelegenheid een hokje met een gordijntje voor haar. Van Schurman kon van daaruit de colleges van theoloog Voetius bijwonen, zonder daarbij de mannelijke studenten af te leiden.
In dit korte essay uit 1641 legt Van Schurman uit waarom het logisch is om meer vrouwen toegang tot de
universiteit te verlenen. Het argumentatieve geschrift inspireerde Margaret Cavendish en Mary Wollstonecraft en gaf de aanzet tot de eerste feministische beweging. Het zeer invloedrijke essay verschijnt in een geactualiseerde vertaling van Renée Ter Haar, met een voorwoord van Angela Roothaan. Jacob Bouwman zorgde voor de selectie van relevante brieven.


"Wat een genot om zo’n erudiet pleidooi te lezen van een moedige vrouw. In zijn opdracht noemt tijdgenoot Johan van Beverwijck haar ‘onsterfelijk sieraad onder de vrouwen’. Met recht." - Trouw


ISBN
9789056157678
Pagina's
112
Verschenen
NUR
745
Druk
1
Uitvoering
Paperback / softback
Taal
Nederlands
Uitgever
Uitgeverij Noordboek