Boekhandel Douwes Den Haag

Trilbil en duivelsdrek

17 oude Groninger sprookjes van Trijntje Soldaats en haar toehoorders

Theo Meder & David De Vries & Eline Van Ekert

Trilbil en duivelsdrek

Trilbil en duivelsdrek

17 oude Groninger sprookjes van Trijntje Soldaats en haar toehoorders

Trilbil en duivelsdrek

 

Trilbil en Duivelsdrek. 17 oude Groninger sprookjes van Trijntje Soldaats en haar toehoorders (naar het handschrift uitgegeven) In 1801 verloren de jonge Groninger broertjes Gerrit en Kornelis Arends hun moeder.Op werkdagen voor 23.00 uur besteld de volgende dag in huis.

€ 19,90

Op werkdagen voor 23.00 uur besteld de volgende dag in huis.


Beschrijving Trilbil en duivelsdrek

Trilbil en Duivelsdrek. 17 oude Groninger sprookjes van Trijntje Soldaats en haar toehoorders (naar het handschrift uitgegeven)

In 1801 verloren de jonge Groninger broertjes Gerrit en Kornelis Arends hun moeder. De eenvoudige naaister Trijntje Wijbrands, alias Trijntje Soldaats, vertelde tijdens de klusjes sprookjes. Gerrit, 11 jaar oud, schreef ze met een ganzenveer op in een ongebruikt kasboekje van zijn vader; hij noemde het zijn “Vertelsel Boektje”.

De verhaaltjes zijn opgetekend in een kinderlijke ‘en toen en toen’-stijl, zonder veel interpunctie en met de nodige doorhalingen. In aandoenlijk Nederlands, maar tegelijkertijd behoorlijk rauw en volwassen, vertellen de sprookjes over de griezelige Trilbil en de smerige Duivelsdrek. Ze stammen uit de mondelinge traditie van vóór de Grimms en Andersen. Dit handschriftje is wonderwel nooit weggegooid maar steeds doorgegeven binnen de familie. Ruim een eeuw na optekening, in 1928, werden de verhalen in samenwerking met kunstenaars van De Ploeg gepubliceerd.

Theo Meder, Eline van Ekert en David de Vries brengen vandaag de 17 vertellingen, volkomen letterlijk naar het handschrift getranscribeerd, opnieuw tot leven. Daarmee komen ook nieuwe inzichten aan het licht zoals de volgorde van de verhalen waardoor we plots zien hoe het ene verhaal het volgende opriep. Uiterst belangrijk Gronings en Nederlands erfgoed!


ISBN
9789056159665
Pagina's
160
Verschenen
NUR
610
Druk
1
Uitvoering
Paperback / softback
Taal
Nederlands
Uitgever
Sterck & De Vreese