Boekhandel Douwes Den Haag

Bruckner en Mahler

De symfonie als kathedraal

Bruckner en Mahler

Bruckner en Mahler

De symfonie als kathedraal

Bruckner en Mahler

 

Als grote kathedralen reiken de klanken van Bruckners symfonieën tot aan de hemel. Bazuingeschal en beierende klokken worden vormgegeven in een meerdelige structuur, die probeert de mens te begeleiden op zijn weg naar de hemel, waar de Verlossing van het aardse leven op ons zal wachten.


Op werkdagen voor 23.00 uur besteld meestal de volgende dag in huis.

€ 16,90


Beschrijving Bruckner en Mahler

Als grote kathedralen reiken de klanken van Bruckners symfonieën tot aan de hemel. Bazuingeschal en beierende klokken worden vormgegeven in een meerdelige structuur, die probeert de mens te begeleiden op zijn weg naar de hemel, waar de Verlossing van het aardse leven op ons zal wachten. In navolging van Bruckner schreef ook Mahler majestueuze symfonieën, gebruik makend van de structuur en klankwereld van zijn voorganger. Ook hij zocht naar Verlossing. Maar waar Bruckner een rotsvast vertrouwen in de Heer had, moest Mahler keer op keer vechten voor een plaats in het hiernamaals. Zelfs de bekering tot het rooms-katholieke geloof bood geen soelaas. Maar uiteindelijk opende zijn muziek alle poorten die naar de Verlossing leiden, culminerend in het slot van de Achtste Symfonie, waar de mens, onder Bruckneriaans klokgelui, een nieuw leven wacht.

Eveline Nikkels werd geboren in 1944 en studeerde musicologie en filosofie aan de Rijks universiteit van Utrecht. Zij promoveerde in 1984 op een eigen onderwerp: De invloed van de filosofie van Nietzsche op de muziek van Gustav Mahler. Hierna werd zij een veel gevraagd spreker op congressen in binnen- en buitenland. Zij heeft vele boeken geschreven waarbij het zwaartepunt ligt in het Fin de Siècle met in de hoofdrol op Gustav Mahler. Zij is voorzitter van de Gustav Mahler Stichting Nederland .


ISBN
9789061096238
Pagina's
128
Verschenen
NUR
662
Druk
1
Uitvoering
Paperback / softback
Taal
Nederlands
Uitgever
Bekking & Blitz uitg.