Boekhandel Douwes Den Haag

Huis Nolet - Bouwkunst als ambitie

Huis Nolet - Bouwkunst als ambitie

Huis Nolet - Bouwkunst als ambitie

Huis Nolet - Bouwkunst als ambitie

 

In 1804 verrees aan de Lange Haven in Schiedam een monumentaal woonhuis met een deftige voorgevel en een dubbele hardstenen bordestrap uitgevoerd in neoclassicistische stijl. De opdracht tot de bouw was afkomstig van Cornelis Nolet, telg uit het bekende Schiedamse brandersgeslacht.Op werkdagen voor 23.00 uur besteld meestal de volgende dag in huis.

€ 39,95

Ophalen: Nu 1 op voorraad in de winkel
Leverbaar


Beschrijving Huis Nolet - Bouwkunst als ambitie

In 1804 verrees aan de Lange Haven in Schiedam een monumentaal woonhuis met een deftige voorgevel en een dubbele hardstenen bordestrap uitgevoerd in neoclassicistische stijl. De opdracht tot de bouw was afkomstig van Cornelis Nolet, telg uit het bekende Schiedamse brandersgeslacht.
Architect Jan Giudici tekende voor het ontwerp, passend in de Hollandse traditie: ingetogen en sober aan de buitenzijde en rijk vanbinnen. Achter de fraaie geprofileerde voordeur op de bel-etage ligt een monumentale gestuukte gang met marmeren vloerplaten en dubbele deuren die toegang geeft tot luisterrijke ontvangstvertrekken. De grote ontvangstzaal in de Korintische zuilenorde vormt de apotheose op de bel-etage.
Door het gebruik als kantongerecht in de twintigste eeuw werd het tot dan toe gaaf bewaarde monument meerdere malen verbouwd en werd een deel van het achterhuis gesloopt vanwege funderingsproblemen. Door een zeer gelukkig toeval kwam het pand in 2013 opnieuw in bezit van de familie Nolet en daarmee werd dit cultureel erfgoed veiliggesteld.
Een uitgebreid vooronderzoek in archieven en onderzoek in en om het pand leverde een grote hoeveelheid informatie op die gebruikt werd voor de restauratie, die in dit boek door meerdere vakkundige auteurs wordt belicht.


ISBN
9789068688573
Pagina's
348
Verschenen
NUR
648
Druk
1
Uitvoering
Hardback
Taal
Nederlands
Uitgever
Thoth, Uitgeverij