Boekhandel Douwes Den Haag

Draaistroomtractie In Nederland

Ontwikkelingen in Duitsland en de gevolgen voor Nederland 1970-1995

Draaistroomtractie In Nederland

Draaistroomtractie In Nederland

Ontwikkelingen in Duitsland en de gevolgen voor Nederland 1970-1995

Draaistroomtractie In Nederland

 

Bindwijze: gebonden
Pagina's: 464
Jaar uitgifte: 2012
Uitgever: Uquilair
ISBN: 9789071513770

Conditie: goed


Leverbaar

€ 35,00

Opsturen: levertijd 1 tot 2 werkdagen


Beschrijving Draaistroomtractie In Nederland

AC3, 3-fasenwisselspanning, draaistroomtechniek en de toepassing daarvan bij NS:
Bij het tot in de jaren tachtig van de vorige eeuw gebouwde NS-materieel werd steeds een tractie-installatie met gelijkstroommachines toegepast. Nadat meerdere proeven met chopperinstallaties waren gedaan, werd deze techniek vanaf de bouw van de treinstellen type ICM-2 door NS toegepast. Ook de elektrische locomotieven van de serie NS 1600 en 1700 zijn met een dergelijke installatie uitgerust. Tot dat moment had NS zich nog niet uitgesproken voor de toepassing van draaistroommachines. Vanaf het type SM ’90 (Stoptrein Materieel 1990) werd deze techniek bij NS echter gemeengoed. De eerste grote serie treinstellen waarin deze tractievorm werd ingebouwd was het IRM (Inter Regio Materieel), dat vanaf 1995 in dienst werd gesteld. Ook de vanaf 1988 geleverde diesel-elektrische locomotieven van de serie NS 6400 hebben een draaistroomaandrijving.
In dit boek wordt de ontwikkeling van deze techniek nauwkeurig gevolgd en beschreven. De bakermat ervan ligt in Duitsland. Na een gedetailleerde beschrijving van de techniek worden de Duitse locomotieven beschreven die de dragers van deze techniek waren. De lijn van de ontwikkeling wordt gevolgd van concept tot volwassen technologie, zowel voor diesel-elektrische- als elektrische tractie. Vervolgens wordt de overstap naar ons eigen land gemaakt en wordt uitvoerig stil gestaan welke beproevingen met welk materieel plaatsvonden. Tot ook bij NS draaistroomtractie niet meer als innovatief concept werd beschouwd, maar als een betrouwbare technologie die in grotere materieelseries zijn toepassing vond.
Dit boek bevat nog niet eerder bijeengebrachte informatie en beeldmateriaal over de begintijd en de verbreiding van de draaistroomtractie bij NS. De auteur schetst wat de gevolgen van deze techniek uiteindelijk betekenden voor het materieelpark van NS en behandelt daarin de periode van 1970 tot 1995.


ISBN
9789071513770
Pagina's
464
Verschenen
NUR
464
Uitvoering
Tweedehands hardback
Taal
Nederlands
Uitgever
Uquilair

Spoorwegen