Boekhandel Douwes Den Haag

Dodencel

Wetten, zaken en verhalen over de doodstraf in de Verenigde Staten

Merel Pontier

Dodencel

Dodencel

Wetten, zaken en verhalen over de doodstraf in de Verenigde Staten

Dodencel

 

In de Verenigde Staten kennen 27 van de 50 staten de doodstraf. Sinds de herinvoering van de doodstraf in 1976 zijn 1.546 personen geëxecuteerd en zijn 187 terdoodveroordeelden, vaak na een lange juridische strijd, onschuldig verklaard en vrijgelaten.


Leverbaar

€ 30,00

Ophalen: Nu 2 op voorraad in de winkel
Opsturen: levertijd 1 tot 2 werkdagen


Beschrijving Dodencel

In de Verenigde Staten kennen 27 van de 50 staten de doodstraf. Sinds de herinvoering van de doodstraf in 1976 zijn 1.546 personen geëxecuteerd en zijn 187 terdoodveroordeelden, vaak na een lange juridische strijd, onschuldig verklaard en vrijgelaten. Een van de onterecht terdoodveroordeelden is Clinton Young, die bijna twintig jaar in een dodencel zat en in 2022 op borgtocht vrijkwam. Zijn veroordeling en zijn gevecht tegen het systeem, vormen de aanleiding van dit boek.

Hierin beschrijft Merel Pontier, een Nederlandse juriste die sinds enkele jaren strafrechtadvocaat is in Texas, stap voor stap hoe doodstrafprocedures verlopen: van de eerste aanklacht tot de laatste adem. Ze verhaalt over (op papier) keurige procedures en beroepsmogelijkheden, bevooroordeelde juryleden, ongeïnteresseerde advocaten, corrupte officieren van justitie en vooringenomen rechters. De ene zaak die ze beschrijft is nog schokkender dan de andere.

Merel Pontier schrijft verder over gerechtelijke dwalingen, problemen rond gruwelijke executies, discriminatie in de rechtszaal en omstandigheden in de dodencellen. Tot slot schrijft een keur aan professionals over hun ervaringen met de doodstraf, zoals Clinton Young, vanuit zijn onwaarschijnlijk verkregen vrijheid.

De opbrengst uit de verkoop van dit boek wordt gedoneerd aan de Clinton Young Foundation.

Het boek kan rond 10 juni 2022 worden geleverd.


ISBN
9789088633232
Pagina's
184
Verschenen
NUR
824
Uitvoering
Paperback / softback
Taal
Nederlands
Uitgever
Celsus Juridische Uitgeverij