Boekhandel Douwes Den Haag

Waarborgen bij de onteigening van minderheidsaandeelhouders

De toelaatbaarheid van pre-wired alternatieve uitkoopprocedures in een ≥95%-situatie

H.W.J. Blom

Waarborgen bij de onteigening van minderheidsaandeelhouders

Waarborgen bij de onteigening van minderheidsaandeelhouders

De toelaatbaarheid van pre-wired alternatieve uitkoopprocedures in een ≥95%-situatie

Waarborgen bij de onteigening van minderheidsaandeelhouders

 

Degene die de volledige eigendom wil verkrijgen over een beursvennootschap, kan daartoe een openbaar bod uitbrengen. De kans bestaat dat de bieder geen 100% eigendom over de doelvennootschap verwerft, omdat de aandeelhouders niet verplicht zijn hun aandelen aan te melden.


Leverbaar

€ 29,50

Ophalen: Nu 1 op voorraad in de winkel
Opsturen: levertijd 1 tot 2 werkdagen


Beschrijving Waarborgen bij de onteigening van minderheidsaandeelhouders

Degene die de volledige eigendom wil verkrijgen over een beursvennootschap, kan daartoe een openbaar bod uitbrengen. De kans bestaat dat de bieder geen 100% eigendom over de doelvennootschap verwerft, omdat de aandeelhouders niet verplicht zijn hun aandelen aan te melden. Verschillende wettelijke uitkoopprocedures maken het mogelijk dat de minderheidsaandeelhouders, die gezamenlijk maximaal 5% van de aandelen in de doelvennootschap houden, tegen een redelijke compensatie door de rechter kunnen worden onteigend. De bieder dient daarvoor minimaal een 95%-aandelenbelang te houden in de doelvennootschap. Voor het geval deze drempel niet wordt gehaald, zijn in de praktijk pre-wired alternatieve uitkoopprocedures ontwikkeld die ervoor zorgen dat minderheidsaandeelhouders uit de doelvennootschap worden gestoten.

In dit boek onderzoekt Hugo Blom – mede op basis van eigen empirisch onderzoek – onder welke voorwaarden er sprake is van voldoende bescherming van de belangen van minderheidsaandeelhouders om pre-wired alternatieve uitkoopprocedures toe te passen na een openbaar bod, terwijl het ook mogelijk is om van de in de wet verankerde uitkoopprocedures gebruik te maken.

Daartoe behandelt de auteur eerst de procedure bij een openbaar bod op een beursgenoteerde vennootschap. Daarnaast beschrijft hij de processen rond de wettelijke uitkoopprocedures die onteigening van de minderheidsaandeelhouders bewerkstelligen. Vervolgens gaat hij in op verschillende pre-wired alternatieve uitkoopprocedures. In het geheel staat de bescherming van de belangen van de te onteigenen minderheidsaandeelhouders centraal.


ISBN
9789088633362
Pagina's
132
Verschenen
NUR
827
Uitvoering
Paperback / softback
Taal
Nederlands
Uitgever
Celsus Juridische Uitgeverij