Boekhandel Douwes Den Haag

Juncto-reeks

Selectieve betalingen in het zicht van faillissement

Bestuurdersaansprakelijkheid en normen voor de schuldenaar-bestuurder

Wijn, H.F.

Selectieve betalingen in het zicht van faillissement

Juncto-reeks

Selectieve betalingen in het zicht van faillissement

Bestuurdersaansprakelijkheid en normen voor de schuldenaar-bestuurder

Juncto-reeks: Selectieve betalingen in het zicht van faillissement

 

Binnen de Nederlandse rechtsorde is het uitgangspunt dat een schuldenaar de vrijheid heeft om zelf te beslissen welke schuldeisers wel, en welke niet worden betaald. Met name wanneer de schuldenaar in financieel zwaar weer verkeert, kan de keuze om over te gaan tot selectieve betaling van schuldeisers van doorslaggevende betekenis zijn voor de toekomst van de schuldenaar.


Leverbaar

€ 27,50

Levertijd: 5 tot 10 werkdagen


Beschrijving Juncto-reeks: Selectieve betalingen in het zicht van faillissement

Binnen de Nederlandse rechtsorde is het uitgangspunt dat een schuldenaar de vrijheid heeft om zelf te beslissen welke schuldeisers wel, en welke niet worden betaald. Met name wanneer de schuldenaar in financieel zwaar weer verkeert, kan de keuze om over te gaan tot selectieve betaling van schuldeisers van doorslaggevende betekenis zijn voor de toekomst van de schuldenaar. Maar als een faillissement op de loer ligt, is het selectief betalen van schuldeisers onder omstandigheden onrechtmatig.

In de juridische literatuur heerst onduidelijkheid over de vraag welke omstandigheden precies tot onrechtmatigheid en bestuurdersaansprakelijkheid leiden. In dit boek tracht mr. Hugo Wijn (Stibbe) in kaart te brengen welke normen een bestuurder van een in financiële problemen verkerende vennootschap in acht moet nemen wanneer hij schuldeisers selectief betaalt.

De Hoge Raad hanteert een gezichtspuntenbenadering, waarbij in de eerste plaats relevant is of de schuldenaar(-bestuurder) een eigen belang heeft bij de betaling. In de tweede plaats weegt de financiële toestand van de schuldenaar op het moment van de selectieve betaling mee. In de feitenrechtspraak wordt deze gezichtspuntenbenadering verder ingevuld.

]In dit boek zoekt de auteur voor de (rechts)praktijk bruikbare handvatten aan de hand waarvan kan worden bepaald onder welke omstandigheden het selectief betalen van schuldeisers onrechtmatig is. Met deze kennis kunnen bestuurders van noodlijdende vennootschappen hun persoonlijke risico’s verkleinen


ISBN
9789088633515
Pagina's
90
Verschenen
Serie
Juncto-reeks
NUR
827
Druk
1
Uitvoering
Paperback / softback
Taal
Nederlands
Uitgever
Celsus juridische uitgeverij