Boekhandel Douwes Den Haag

Roman Hagois

Schandaalkroniek over het Haagse hofleven in de jaren '30

Homme Eernstma

Roman Hagois

Roman Hagois

Schandaalkroniek over het Haagse hofleven in de jaren '30

Roman Hagois

 

Roman Hagois, een schandaalkroniek over het Haagse hofleven in de jaren dertig - Homme Eernstma ‘Nergens wordt er zoveel geroddeld als aan het hof. Maar je kunt moeilijk eerlijk zeggen wat je vindt of denkt.


Op werkdagen voor 23.00 uur besteld meestal de volgende dag in huis.

€ 22,99


Beschrijving Roman Hagois

Roman Hagois, een schandaalkroniek over het Haagse hofleven in de jaren dertig - Homme Eernstma

‘Nergens wordt er zoveel geroddeld als aan het hof. Maar je kunt moeilijk eerlijk zeggen wat je vindt of denkt. Anders lig je eruit. En dat wil niemand! Je houdt je aan de code biunnen het hof, want je wilt erbij horen.’

De Roman Hagois biedt en onvermoed en onthutsend kijkje achter de schermen van het hof in Den Haag. In deze chronique scandaleuse vertelt Homme Eernstma het levensverhaal van zijn ouders Johanna Schimmelpenninck en haar man Cornelis Schelto baron van Heemstra.

Cornelis Schelto van Heemstra was jarenlang particulier secretaris van koningin-moeder Emma en na haar dood in 1934, particulier secretaris van koningin Wilhelmina, tot haar vertrek naar Engeland in mei 1940. Hij was als oud-officier van de militaire inlichtingendienst uitstekend op de hoogte van mogelijke brandhaarden in de wereld, vooral in Den Haag. Gewapend met deze kennis probeerde hij in de vooroorlogse jaren ‘het Hof’ te bewaren voor misstappen.

De inlichtingenofficier bevond zich in een positie die hem de mogelijkheid gaf veel te vertellen over wat er aan het hof gebeurde – wat hij dan ook tegenover zijn vrouw deed. Interessant zijn de beschreven voorvallen, vaak roddels en schandalen, waarin Cornelis Schelto van Heemstra centraal staat. Ze bieden een boeiende kijk op de vooroorlogse sfeer aan het hof en het leven van de landadel, een wereld die volstrekt gescheiden leefde van de maatschappij.

Onderzoeksjournalist Frans Peeters die zijn boek Koningsmoord op het Loo (over de mogelijke moord van koning Willem II door zijn zoon Willem, de latere koning Willem III) baseerde op gegevens uit de Roman Hagois, schreef een passend voorwoord.

Homme Eernstma was de schrijversnaam van kunsthistoricus en vertaler dr. Feyo Schelto Sixma baron van Heemstra (1916 - 1999).


ISBN
9789089753557
Pagina's
240
Verschenen
NUR
698
Druk
1
Uitvoering
Paperback / softback
Taal
Nederlands
Uitgever
Just Publishers