Boekhandel Douwes Den Haag

Was opa een held?

Speuren naar mannen en vrouwen in het verzet

Fabrice Maerten

Was opa een held?

Was opa een held?

Speuren naar mannen en vrouwen in het verzet

Was opa een held?

 

Heel wat Belgen maakten tijdens WOII een bewuste keuze: collaboratie of verzet. Over die laatste groep is veel minder bekend dan over de eerste. Nochtans telden verzetsgroepen naar het einde van de oorlog toe ongeveer 150.000 leden.


Niet leverbaar

€ 17,99

Niet leverbaar

Beschrijving Was opa een held?

Heel wat Belgen maakten tijdens WOII een bewuste keuze: collaboratie of verzet. Over die laatste groep is veel minder bekend dan over de eerste. Nochtans telden verzetsgroepen naar het einde van de oorlog toe ongeveer 150.000 leden. In de zomer van 1944 pleegden ze tot 600 sabotageacties per maand en via ontsnappingslijnen konden honderden piloten naar Engeland terugkeren. Het verzet gaf steun aan families van weggevoerden, ontsnapte buitenlandse krijgsgevangenen en talloze onderduikers, onder wie duizenden Joden die zo van een zekere dood werden gered. Ze sprak de burgers via de sluikpers moed in, bezorgde tienduizenden documenten over de situatie in België aan de geallieerden en verschafte een reële steun bij de bevrijdingsgevechten. Er zijn ook controversiële aspecten, zoals de gewapende overvallen, de moordaanslagen op collaborateurs en de straatrepressie. Met name dat laatste liet vooral in Vlaanderen na de oorlog een wrange herinnering na.

Dit boek geeft een helder overzicht van de feiten en reikt de sleutels aan om zelf op zoek te gaan naar het verzetsverleden van familieleden in binnen- en buitenlandse archieven.

Met een inleiding van Nico Wouters, directeur van het CegeSoma (Studie- en documentatiecentrum Oorlog en hedendaagse Maatschappij).


ISBN
9789401464512
Pagina's
288
Verschijnt
NUR
740
Druk
1
Uitvoering
E-book
Taal
Nederlands
Uitgever
Lannoo

Mens en Maatschappij
ondertitel

serie

auteur


meer informatie

ondertitel

serie

auteur


meer informatie

ondertitel

serie

auteur


abonneren