Boekhandel Douwes Den Haag

Wereldzee in de polder

Een moderne ontdekkingsreis van de Zuiderzee van 1873 naar het IJsselmeer van vandaag

Ronald Nijboer

Wereldzee in de polder

Wereldzee in de polder

Een moderne ontdekkingsreis van de Zuiderzee van 1873 naar het IJsselmeer van vandaag

Wereldzee in de polder

 

Voor lezers van Geert Mak, Frank Westerman en De ontdekking van Urk.Wie eind negentiende eeuw langs de kusten van de Zuiderzee voer zag onstuimig water, weidse velden en af en toe een vissersdorp of boerderij.


Op werkdagen voor 23.00 uur besteld meestal de volgende dag in huis.

€ 24,99


Beschrijving Wereldzee in de polder

Voor lezers van Geert Mak, Frank Westerman en De ontdekking van Urk.

Wie eind negentiende eeuw langs de kusten van de Zuiderzee voer zag onstuimig water, weidse velden en af en toe een vissersdorp of boerderij. Tegenwoordig is het er een drukte van belang, met bebouwing, industrie, windmolens en pleziervaart. Geen ander Nederlands landschap veranderde zó drastisch als het IJsselmeergebied. De zee werd afgesloten, zout werd zoet, eilanden verdwenen en een provincie ontstond.

In 1873 maakte de Fransman Henry Havard een iconische reis rondom de Zuiderzee. Hij wilde de pittoreske dorpen en steden vastleggen voordat de modernisering ze voorgoed zou veranderen. Honderdvijftig jaar later vaart Ronald Nijboer in zijn kielzog het IJsselmeer rond. Met een historische tjalk bezoekt hij de oude en nieuwe kustplaatsen, waar hij de verhalen van de bewoners optekent. Wat is veranderd en wat is gebleven? Hoe zijn we omgegaan met ons landschap en onze cultuur? En wat leert het verleden ons over de toekomst?

‘Nijboers moderne ontdekkingsreis leest als een ode aan de IJsselmeerregio als één gebied met een gedeelde geschiedenis, identiteit en cultuur.’ NRC

‘Met veel geestdrift vaart Ronald Nijboer in het boeiende Wereldzee in de polder een 19de-­eeuwse Fransman achterna over de voormalige Zuiderzee.’ de Volkskrant


ISBN
9789402712759
Pagina's
352
Verschenen
NUR
320
Druk
1
Uitvoering
Paperback / softback
Taal
Nederlands
Uitgever
HarperCollins

Literaire non-fictie