Boekhandel Douwes Den Haag

De bijen en het woord

Taal stroomt deel 5

Frits Burger & Jos Schuijlenburg

De bijen en het woord

De bijen en het woord

Taal stroomt deel 5

De bijen en het woord

 

In ons land zijn ongeveer 8.500 imkers aangesloten bij de Nederlandse bijenhoudersvereniging. Het houden van bijen is voor hen veel meer dan een hobby. Het is allereerst een hele zinvolle bezigheid om zelf honing te produceren, maar het brengt ook een grote verantwoordelijkheid met zich mee voor de gezondheid van de bijenvolken die de bijenkasten bewonen.Op werkdagen voor 23.00 uur besteld meestal de volgende dag in huis.

€ 27,00


Beschrijving De bijen en het woord

In ons land zijn ongeveer 8.500 imkers aangesloten bij de Nederlandse bijenhoudersvereniging. Het houden van bijen is voor hen veel meer dan een hobby. Het is allereerst een hele zinvolle bezigheid om zelf honing te produceren, maar het brengt ook een grote verantwoordelijkheid met zich mee voor de gezondheid van de bijenvolken die de bijenkasten bewonen. Imkers ontwikkelen bovendien een grote liefde voor hun bijen. Zij worden zich daarbij bewust van de toestand waarin de natuur zich bevindt omdat de bijen bijzonder gevoelig zijn voor de gevolgen van de ingrepen van de mens in de natuur.

Voor de toekomst is een nieuwe bewuste omgang met het woord, met de taal, een noodzaak voor onze menswording. In de wereld van de Finse Kalevala zijn de bijen nodig om het spraakvermogen terug te geven aan de held Lemminkäinen. De oerwoorden uit dit epos zijn nog bezield en warm. Zo kunnen ook onze woorden, wanneer ze uit de wereld van de geest worden geïnspireerd, vanuit het Kalevala-beeld van de honingbij (mehiläinen) en zijn van warmte doordrongen zoete honing uit de kosmos, weer worden bezield en verwarmd. Daarmee wordt de menselijke taal een heilig, scheppend vermogen. Uit de samenwerking van de imker Jos Schuijlenburg en de taalkundige Frits Burger is een heel origineel boek voortgekomen dat in mooie beschrijvingen nieuwe, onverwachte perspectieven opent.

Harrie Salman, november 2023


Frits Burger (1953) is Oudgermanist en psychosociaal werker.
Van zijn hand is eerder verschenen ‘Biografie en verhaal: verhalen die licht werpen op de levensloop’ (Christofoor, 2008) en de serie Taal Stroomt.
De gecorrigeerde herdrukken van Taal Stroomt verschijnen bij Uitgeverij Oorsprong.
Deel 1 Taal stroomt: op weg naar het innerlijk van het woord is in voorbereiding.
Deel 2 De spirituele dimensie van de kindertaalverwerving, Uitgeverij Oorsprong, 2023
Deel 3 Oorsprong en ontwikkeling van taal: in het licht van EDDA, Uitgeverij Oorsprong, 2022
Deel 4 De verborgen wereld van de grammatica: van de onzichtbare hand naar het onzichtbare gelaat achter de grammatica, Uitgeverij Oorsprong, 2020
Deel 5 De bijen en het woord, Uitgeverij Oorsprong, 2023
Deel 6 en deel 7 zijn in voorbereiding.


ISBN
9789461013934
Pagina's
96
Verschenen
NUR
610
Druk
1
Uitvoering
Paperback / softback
Taal
Nederlands
Uitgever
Oorsprong, Uitgeverij