Boekhandel Douwes Den Haag

Schade en risico

Over de corrigerende en verdelende functie van het schadevergoedingsrecht

A.Ch.H. Franken

Schade en risico

Schade en risico

Over de corrigerende en verdelende functie van het schadevergoedingsrecht

Schade en risico

 

Dit boek beantwoord vragen uit de schadevergoedingsdiscussie en geeft daarbij extra aandacht aan het onderscheid tussen gedragsnormen en verdelingsnormen.


Leverbaar

€ 95,00

Ophalen: Nu 1 op voorraad in de winkel
Opsturen: levertijd 1 tot 2 werkdagen


Beschrijving Schade en risico

Wat is schade? Wat vormt voordeel? Wat bedoelen we met schadetoerekening of voordeelstoerekening? Deze vragen staan centraal in dit boek. Het antwoord inventariseert de verschillende stappen die we in de praktijk doorlopen, zonder dat we dit altijd expliciet benoemen. Het expliciteren van wat een driestappenplan of drie vormen van risico blijkt te zijn, helpt de schadevergoedingsdiscussie.

Bijzondere aandacht gaat uit naar het onderscheid tussen gedragsnormen en verdelingsnormen. Aan gedragsnormen en verdelingsnormen liggen verschillende vormen van rechtvaardigheid ten grondslag: corrigerende-resp. verdelende rechtvaardigheid. Dit verschil is van invloed op zowel de vergoedingsgrondslag als de omvang van de schadevergoeding, de wijze van nakoming, het moment van ontstaan van de schadevergoedingsplicht, de inhoud van de schadehypothese, de inrichting van het partijdebat of de rol van de rechter.
Het duidelijk onderscheiden van gedragsnormen en verdelingsnormen vergemakkelijkt het beantwoorden van de indringende vragen over schade en voordeel die rijzen in de huidige tijd en maakt de motivering van oordelen daarover overtuigender.


ISBN
9789462127036
Pagina's
472
Verschenen
NUR
822
Druk
1
Uitvoering
Hardback
Taal
Nederlands
Uitgever
Boom juridisch

Privaatrecht