Boekhandel Douwes Den Haag

Togadragers in de rechtsstaat

De juridische professies en de toegang tot het recht

D.J.B. de Wolff & M.E. de Meijer & M. Westerveld & E. Bauw

Togadragers in de rechtsstaat

Togadragers in de rechtsstaat

De juridische professies en de toegang tot het recht

Togadragers in de rechtsstaat

 

In dit boek wordt de rol en functie van rechter, advocaat en officier in samenhang behandeld.


Op werkdagen voor 23.00 uur besteld de volgende dag in huis.

€ 49,00

Ophalen: Nu 1 op voorraad in de winkel
Op werkdagen voor 23.00 uur besteld de volgende dag in huis.


Beschrijving Togadragers in de rechtsstaat

De juridische ‘togadragers’ vormen de spil van het rechtsbedrijf.
In hun dagelijks werk geven rechters, advocaten en officieren van justitie in concrete rechtszaken invulling aan het recht. Pas dan krijgt dat recht zijn maatschappelijke functie en betekenis. Ondanks deze centrale rol van de juridische professies werd er in de opleiding van juristen en van aankomende beoefenaren van deze beroepen van oudsher weinig aandacht besteed aan waar het in deze professies nu eigenlijk om draait. De noodzaak daartoe is de laatste jaren dringender geworden nu deze juridische professionals, net als andere gezagsdragers, vaker onder een vergrootglas komen te liggen. De positie van met name rechters in de rechtsstaat komt daarnaast steeds meer onder druk te staan, zeker in andere landen.

In Togadragers in de rechtsstaat wordt de rol en functie van rechter, advocaat en officier in samenhang behandeld. Wat is de rol en functie van deze togaberoepen in de rechtsstaat? Hoe verhouden deze professionals zich tot de organisatie waarbinnen zij hun werk moeten doen? Hoe zit het met hun beroepsethiek en gedragsregels?
Wat zijn de kernwaarden van rechter, advocaat en officier? Daarbij wordt tevens aandacht besteed aan de betekenis voor togadragers en rechtzoekenden van het grondrecht op toegang tot het recht en in dat kader ook aan het zogeheten toevoegrecht. Ook wordt ingegaan op de ontwikkelingen op het gebied van maatschappelijk effectieve rechtspraak en alternatieve geschilbeslechting. Beide hebben inmiddels een vaste plaats in de rechtspleging verworven en zijn daarmee in toenemende mate van invloed op het werk van de togadragers.


ISBN
9789462127128
Pagina's
300
Verschenen
NUR
820
Druk
4
Uitvoering
Paperback / softback
Taal
Nederlands
Uitgever
Boom uitgevers Den Haag

Recht