Boekhandel Douwes Den Haag

Doe het zelf?

Ervaringen met de afwikkeling van letselschade met en zonder belangenbehartiger

A.J. Akkermans & N.A. Elbers & K.A.P.C. van Wees & I.M. Becx

Doe het zelf?

Doe het zelf?

Ervaringen met de afwikkeling van letselschade met en zonder belangenbehartiger

Doe het zelf?

 

Dit is een onderzoek naar letselschadeslachtoffers die zich na een ongeval niet hebben laten bijstaan door belangenbehartigers.


Leverbaar

€ 40,50

Levertijd: 2 tot 4 werkdagen


Beschrijving Doe het zelf?

Na een verkeersongeval kunnen slachtoffers hun schade zelfstandig afhandelen en zelf contact onderhouden met de verzekeraar van de wederpartij, of bijgestaan worden door een belangenbehartiger. In dit onderzoek staan de ervaringen van de eerste groep, de zogenaamde ‘zelfhulpgroep’, centraal. Het gaat om een grote groep: 38% van alle letselschadezaken wordt afgewikkeld zonder dat daar een belangen behartiger bij te pas komt. Over de zelfhulpgroep en over hun ervaringen was tot dusver heel weinig bekend. Onder zoek dat is verricht naar de behoeften en ervaringen van letselschadeslachtoffers betrof impliciet altijd benadeelden die zich lieten bijstaan door belangenbehartigers. Dit onderzoek is een eerste stap om die kennislacune te dichten.
Door middel van registratiegegevens van verzekeraars en interviews met slachtoffers is onderzocht waarom een verkeersslachtoffer wel of niet voor rechtshulp kiest, en welke invloed het al dan niet inschakelen van een belangenbehartiger heeft op verloop, uitkomst en slachtoffer ervaring van een letselschadezaak.
Dit onderzoek laat zien dat het afwikkelen zonder belangenbehartiger voor benadeelden zowel voor- als nadelen kan hebben, afhankelijk van de aard van letsel en schade, en de eigen situatie en voorkeuren. Dat pleit ervoor om benadeelden een zo goed mogelijk geïnformeerde keuzemogelijkheid te bieden, zodat zij op grond van feitelijke informatie een beslissing kunnen maken.
De resultaten van dit onderzoek hebben inmiddels geleid tot een samenwerkingsverband tussen de Vrije Universiteit, Slachtofferhulp Nederland en Achmea, waarbinnen gevolg gegeven wordt aan de in dit onderzoek neergelegde aanbevelingen.


ISBN
9789462127456
Pagina's
125
Verschenen
NUR
820
Druk
1
Uitvoering
Paperback / softback
Taal
Nederlands
Uitgever
Boom juridisch

Dit boek maakt deel uit van het abonnement Amsterdam Institute for Law and Behaviour (A-LAB). U kunt zich daarop abonneren zodat u altijd de nieuwste boeken in huis heeft.

abonneren