Boekhandel Douwes Den Haag

Nudging in het contractenrecht ter bescherming van zwakkere partijen

Tom Bouwman

Nudging in het contractenrecht ter bescherming van zwakkere partijen

Nudging in het contractenrecht ter bescherming van zwakkere partijen

Nudging in het contractenrecht ter bescherming van zwakkere partijen

 

Dit boek bevat een onderzoek naar de potentie en de grenzen van nudging ter bescherming van zwakkere partijen.


Leverbaar

€ 82,50

Levertijd: 2 tot 4 werkdagen


Beschrijving Nudging in het contractenrecht ter bescherming van zwakkere partijen

Bij de bescherming van zwakkere partijen, zoals consumenten, houdt het huidige contractenrecht te weinig rekening met hoe die partijen in werkelijkheid keuzes maken. Zwakkere partijen worden daarom onvoldoende beschermd, hetgeen nadelige gevolgen heeft voor hun autonomie. Nudging biedt in potentie een oplossing voor dit probleem. Door nudging worden keuzes namelijk beïnvloed op basis van gedragswetenschappelijke inzichten over menselijk keuzegedrag.

De potentie en de grenzen van nudging ter bescherming van zwakkere partijen zijn nog niet eerder volledig in kaart gebracht. In dit onderzoek wordt de vraag beantwoord hoe nudging kan bijdragen aan de bescherming van zwakkere partijen in het Nederlandse contractenrecht. Het vertaalt daarvoor juridische, gedragswetenschappelijke en filosofische inzichten in concrete toepassingen van nudging. Ofschoon het toepassingsbereik van nudging niet onbegrensd is, kan het op verschillende wijzen de bescherming van zwakkere partijen verbeteren, zo wordt beargumenteerd en geïllustreerd.

Dit boek is niet alleen relevant voor iedereen die zich bezighoudt met wet- en regelgeving omtrent de bescherming van zwakkere partijen, maar ook voor diegenen die zich bezighouden met de toepassing van gedragswetenschappelijke inzichten in het contractenrecht en met de spanning tussen autonomie, bescherming en contractsvrijheid.


ISBN
9789462127920
Pagina's
380
Verschenen
NUR
822
Druk
1
Uitvoering
Paperback / softback
Taal
Nederlands
Uitgever
Boom juridisch

Dit boek maakt deel uit van het abonnement UCALL - Utrecht Centre for Accountability and Liability Law . U kunt zich daarop abonneren zodat u altijd de nieuwste boeken in huis heeft.

abonneren

Privaatrecht