Boekhandel Douwes Den Haag

De wetgevingsprocedure anno 2022: klaar voor de toekomst?

C.F. van den Berg & F.J. van Ommeren & G.S.A. Dijkstra & G.J.A. Geertjes

De wetgevingsprocedure anno 2022: klaar voor de toekomst?

De wetgevingsprocedure anno 2022: klaar voor de toekomst?

De wetgevingsprocedure anno 2022: klaar voor de toekomst?

 

Dit boek bevat de jaarrede van de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Wetgeving, de geschreven preadviezen voor de jaarvergadering en het verslag van de bijeenkomst.


Leverbaar

€ 41,00

Levertijd: 6 tot 10 werkdagen


Beschrijving De wetgevingsprocedure anno 2022: klaar voor de toekomst?

Zijn de formele wetgevingsprocedure en het ambtelijke voorbereiding sproces van wetgeving klaar voor de toekomst? Deze vraag stond centraal op de jaarvergadering van de Nederlandse Vereniging voor Wetgeving, die op 6 oktober 2022 plaatsvond. Dit boek bevat de daar uitgesproken jaarrede van de voorzitter van de vereniging, de geschreven preadviezen voor de jaarvergadering en het verslag van de bijeenkomst.
Het eerste preadvies is geschreven door Gert Jan Geertjes. Hij reflecteert vanuit staatsrechtelijke invalshoek op het wetgevingsproces. De centrale vraag is in hoeverre het wetgevingsproces een waarborg kan vormen tegen rechtsstatelijk feilen. Drie beginselen van het wetgevingsproces zijn daarbij volgens hem van belang: democratische legitimatie, zorgvuldigheid en transparantie. In het tweede preadvies gaan Caspar van den Berg en Gerrit Dijkstra vanuit een bestuurskundig perspectief in op de ontwikkelingen in de kwaliteit van het wetgevingsproces in de departementale fase. Zij bekijken hoe en in welke mate hierover een systematisch beeld te vormen is, waar zich problemen voordoen en hoe die te adresseren zijn.


ISBN
9789462128019
Pagina's
94
Verschenen
NUR
823
Druk
1
Uitvoering
Paperback / softback
Taal
Nederlands
Uitgever
Boom juridisch

Staats- en bestuursrecht