Boekhandel Douwes Den Haag

Los van het kwade geweten?

Over slachtofferrechtenonderzoek in de Victimologie

M.J.J. Kunst

Los van het kwade geweten?

Los van het kwade geweten?

Over slachtofferrechtenonderzoek in de Victimologie

Los van het kwade geweten?

 

Slachtoffers van criminaliteit hebben de afgelopen decennia tal van wettelijke rechten toegekend gekregen. Een bekend voorbeeld is het spreekrecht. Dit recht stelt slachtoffers onder andere in staat zich uit te laten over de gevolgen die het misdrijf voor hen heeft gehad en de straf die volgens hen aan de dader zou moeten worden opgelegd.


Op werkdagen voor 23.00 uur besteld de volgende dag in huis.

€ 20,50

Op werkdagen voor 23.00 uur besteld de volgende dag in huis.


Beschrijving Los van het kwade geweten?

Slachtoffers van criminaliteit hebben de afgelopen decennia tal van wettelijke rechten toegekend gekregen. Een bekend voorbeeld is het spreekrecht. Dit recht stelt slachtoffers onder andere in staat zich uit te laten over de gevolgen die het misdrijf voor hen heeft gehad en de straf die volgens hen aan de dader zou moeten worden opgelegd. Deze juridische emancipatie van het slachtoffer is echter niet zonder problemen. De wetgever heeft de werkingssfeer van een aantal rechten bijvoorbeeld beperkt tot slachtoffers van bepaalde typen misdrijven en veel slachtoffers krijgen geen toegang tot hun rechten of worden belemmerd in de uitoefening en verwezenlijking van hun rechten.

In zijn inaugurele rede betoogt Maarten Kunst dat de victimologie de morele plicht heeft om de problemen die kleven aan slachtofferrechten goed te bestuderen. Lange tijd heeft ze namelijk bijgedragen aan de marginalisering van slachtoffers in strafrechtelijke en andere juridische procedures.

Kunst bespreekt de inspanningen die de victimologie heeft verricht om haar morele schuld jegens slachtoffers van criminaliteit in te lossen en schetst een agenda voor toekomstig onderzoek.

Maarten Kunst is hoogleraar Criminologie bij het Instituut voor Strafrecht & Criminologie aan de Universiteit Leiden. Hij is gespecialiseerd in de psychologische aspecten van slachtofferschap van criminaliteit en slachtofferrechten.


ISBN
9789462362017
Pagina's
70
Verschenen
NUR
824
Druk
1
Uitvoering
Paperback / softback
Taal
Nederlands
Uitgever
Boom criminolgie

Strafrecht en strafprocesrecht