Boekhandel Douwes Den Haag

Het Tienpuntenplan van BBB en JA21

Reactie en conclusies

Sjef van Put

Het Tienpuntenplan van BBB en JA21

Het Tienpuntenplan van BBB en JA21

Reactie en conclusies

Het Tienpuntenplan van BBB en JA21

 

In dit boekje ga ik in op het Tienpuntenplan van BBB en JA21 uit juni 2022. Dit plan gaat vooral over de aanpak van de stikstofcrisis in de landbouw. Eigenlijk gaat het om druk van de veeteelt op de natuur binnen de Natura 2000-gebieden.


Op werkdagen voor 23.00 uur besteld meestal de volgende dag in huis.

€ 19,95


Beschrijving Het Tienpuntenplan van BBB en JA21

In dit boekje ga ik in op het Tienpuntenplan van BBB en JA21 uit juni 2022. Dit plan gaat vooral over de aanpak van de stikstofcrisis in de landbouw. Eigenlijk gaat het om druk van de veeteelt op de natuur binnen de Natura 2000-gebieden. Dat zijn er nu 162. Nederland heeft deze gebieden begin van deze eeuw aangewezen omdat ze konden voldoen aan de criteria van de Europese Vogel- en Habitatrichtlijnen. Alle lidstaten van de Europese Unie waren verplicht Natura-2000 gebieden aan te wijzen.

Genoemde richtlijnen zijn geïmplementeerd in de Wet natuurbescherming. De voorschriften uit deze wet verplichten Nederland en dus ook de Provincies de Natura 2000-gebieden wat de natuur betreft in stand te houden of te herstellen. De natuur in deze gebieden verkeert echter vaak in een slechte staat of dreigt verder achteruit te gaan. Dit komt o.a. door een overmaat van de depositie van stikstofverbindingen, waaronder ammoniak vanuit de veeteelt. Het beheer van de Natura 2000-gebieden is in handen van de provincies. Zij zijn medeverantwoordelijk voor de oplossing van de stikstofcrisis via een gebiedsgerichte aanpak. De financiering geschiedt door het Rijk. Daarvoor is ca. 25 miljard euro beschikbaar tot 2030.

Door de stikstofcrisis in de landbouw ligt de woningbouw praktisch stil. Ook de aanleg van nieuwe infrastructuur ligt nagenoeg stil. Dat betekent dat de stikstofemissie vanuit de landbouw, maar ook vanuit de industrie, het wegverkeer, de binnenvaart en de luchtvaart fors omlaag moet.

Mr.drs. J.(Sjef) H. van Put, voormalig beleidsco├Ârdinator Gebiedsbescherming


ISBN
9789462473126
Pagina's
50
Verschenen
NUR
754
Druk
1
Uitvoering
Paperback / softback
Taal
Nederlands
Uitgever
Sjef van Put