Boekhandel Douwes Den Haag

Handboek huwelijksvermogensrecht

S.H. Heijning & C.A. Kraan

Handboek huwelijksvermogensrecht

Handboek huwelijksvermogensrecht

Handboek huwelijksvermogensrecht

 

Dit boek bevat een volledige beschrijving van het Nederlandse huwelijksvermogensrecht.Op werkdagen voor 23.00 uur besteld de volgende dag in huis.

€ 107,50

Ophalen: Nu 1 op voorraad in de winkel
Op werkdagen voor 23.00 uur besteld de volgende dag in huis.


Beschrijving Handboek huwelijksvermogensrecht

Dit boek bevat een volledige beschrijving van het Nederlandse huwelijksvermogensrecht. Het behandelt achtereenvolgens de rechten en verplichtingen van echtgenoten, de wettelijke beperkte gemeenschap en de algehele gemeenschap van goederen en de huwelijkse voorwaarden.

De behandeling van zowel de wettelijke beperkte gemeenschap als de voormalige wettelijke gemeenschap, de algehele gemeenschap van goederen, is noodzakelijk door de inwerkingtreding per 1 januari 2018 van de Wet beperking omvang wettelijke gemeenschap (Wet van 24 april 2017 tot wijziging van Boek 1 van het Burgerlijk wetboek en de Faillissementswet teneinde de omvang van de wettelijke gemeenschap van goederen te beperken, Stbl. 2017, 177). Deze wet wijzigt het wettelijk stelsel van een algehele gemeenschap in een beperkte gemeenschap. Bepaalde aanbrengsten, erfenissen en schenkingen vallen vanaf 1 januari 2018 niet langer in de wettelijke gemeenschap. Dit nieuwe stelsel geldt echter niet voor een algehele gemeenschap die op 31 december 2017 bestond. De omvang van die bestaande gemeenschap wijzigt niet, zodat de praktijk de komende tientallen jaren rekening moet houden met het bestaan van beide gemeenschappen, ieder met deels eigen regels.

Veel aandacht wordt besteed aan de verschillende huwelijkse voorwaarden zoals die in de praktijk voorkomen, in het bijzonder aan het periodiek (Amsterdams) verrekenbeding en de betekenis die de wettelijke regels voor verrekenbedingen en de rechtspraak voor dit verrekenbeding hebben. Ook worden de verwikkelingen behandeld die zich, vooral bij echtscheiding en faillissement, kunnen voordoen tussen echtgenoten die buiten iedere gemeenschap van goederen zijn getrouwd, zoals bestaan en omvang van vergoedingsrechten en de betekenis van de natuurlijke verbintenis.

In aparte onderdelen worden voorts de Wet Verevening Pensioenrechten bij Scheiding (Wet VP), het geregistreerd partnerschap en de rechtsgevolgen van ongehuwd samenleven besproken.

In hoofdstuk 8 wordt het Nederlands internationaal huwelijksvermogensrecht besproken. Hier worden de verschillende ipr-regels voor het huwelijksvermogensrecht en het geregistreerd partnerschapsvermogensrecht behandeld, waarbij ook op de nieuwe per 29 januari 2019 geldende EU-verordeningen wordt ingegaan.


ISBN
9789462909212
Pagina's
522
Verschenen
NUR
822
Druk
8
Uitvoering
Paperback / softback
Taal
Nederlands
Uitgever
Boom juridisch

Dit boek maakt deel uit van het abonnement Boom Masterreeks. U kunt zich daarop abonneren zodat u altijd de nieuwste boeken in huis heeft.

abonneren