Boekhandel Douwes Den Haag

U als scheldwoord

en andere taalverschijnselen

Marc van Oostendorp

U als scheldwoord

U als scheldwoord

en andere taalverschijnselen

U als scheldwoord

 

SCHERPE OBSERVATIES OVER TAALVERNIEUWINGEN De Nederlandse taal verandert voortdurend. Nieuwe woorden komen, oude uitdrukkingen gaan; er is altijd wel wat aan de hand. Marc van Oostendorp staat iedere morgen op om vol verbazing te zien wat er nu weer bijgekomen is en wat er is afgegaan: ineens worden alom spreekwoorden afgekort, bijvoorbeeld tot 'een gevalletje aap-mouw', ineens blijkt iedereen alstu te zingen als antwoord op 'dank u', en ineens worden veel Twitter-conversaties geopend met 'ok, draadje'.


Nog te verschijnen

€ 12,99

Bezorgen: Zodra beschikbaar


Beschrijving U als scheldwoord

SCHERPE OBSERVATIES OVER TAALVERNIEUWINGEN

De Nederlandse taal verandert voortdurend. Nieuwe woorden komen, oude uitdrukkingen gaan; er is altijd wel wat aan de hand. Marc van Oostendorp staat iedere morgen op om vol verbazing te zien wat er nu weer bijgekomen is en wat er is afgegaan: ineens worden alom spreekwoorden afgekort, bijvoorbeeld tot 'een gevalletje aap-mouw', ineens blijkt iedereen alstu te zingen als antwoord op 'dank u', en ineens worden veel Twitter-conversaties geopend met 'ok, draadje'.
Maar er is meer om je over te verwonderen. Is 'mwah' het nieuwe 'tsja'? Hoezo klinkt 'deze' deftiger dan 'die'? Waar komt de s vandaan in 'veels te goed'? Wat is het verschil tussen een kutding en een kut ding?
U ALS SCHELDWOORD is een verrassende, leerzame en vermakelijke lofzang op de Nederlandse taal.

Marc van Oostendorp is onderzoeker aan het Meertens Instituut, hoogleraar aan de Radboud Universiteit Nijmegen en hoofdredacteur van het weblog Neerlandistiek.nl, waarop hij sinds december 2011 dagelijks een blog en/of vlog plaatst. Daarnaast schrijft hij over taal voor o.a. Onze Taal, NRC Handelsblad en Voxweb.


ISBN
9789462971097
Pagina's
144
Verschenen
NUR
610
Druk
1
Uitvoering
Paperback / softback
Taal
Nederlands
Uitgever
Uitgeverij De Kring