Boekhandel Douwes Den Haag

Elementaire Deeltjes

Populisme

Cristóbal Rovira Kaltwasser & Cas Mudde

Populisme

Elementaire Deeltjes

Populisme

Elementaire Deeltjes: Populisme

 

Over populisme wordt veel gesproken en geschreven, maar de betekenis van de term varieert. Wat is populisme echt? Wie zijn populistische leiders? En wat is de relatie tussen populisme en democratie?


Op werkdagen voor 23.00 uur besteld volgende dag in huis

€ 9,99

Op werkdagen voor 23.00 uur besteld volgende dag in huis


Beschrijving Elementaire Deeltjes: Populisme

Over populisme wordt veel gesproken en geschreven, maar de betekenis van de term varieert. Wat is populisme echt? Wie zijn populistische leiders? En wat is de relatie tussen populisme en democratie? Dit Elementaire Deeltje beantwoordt deze vragen op een heldere manier.

Cas Mudde en Cristóbal Rovira Kaltwasser omschrijven populisme als een ideologie die de samenleving in twee groepen scheidt: die van het 'echte volk' versus die van de 'corrupte elite'. Aan de hand van diverse populistische bewegingen - rechtse partijen in Europa, linkse presidenten in Latijns-Amerika en de Tea Party in Amerika - illustreren zij de hedendaagse invloed van deze ideologie. Ook ambivalente persoonlijkheden van populisten als Donald Trump, Silvio Berlusconi, Jean-Marie Le Pen en Hugo Chávez komen aan bod.

Populisme maakt deel uit van de democratie, maar populistische bewegingen dagen de democratische politiek in toenemende mate uit. De auteurs vergelijken trends in diverse landen en vragen zich af wat de langetermijngevolgen van deze uitdaging kunnen zijn.


ISBN
9789462984851
Verschenen
Serie
Elementaire Deeltjes
NUR
754
Druk
1
Uitvoering
Paperback / softback
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam University Press

Politicologie