Boekhandel Douwes Den Haag

Hoofdlijnen van Nederlands Burgerlijk Procesrecht

26e druk

W. Hugenholtz, W. Heemskerk, K. Teuben

Hoofdlijnen van Nederlands Burgerlijk Procesrecht

Hoofdlijnen van Nederlands Burgerlijk Procesrecht

26e druk

Hoofdlijnen van Nederlands Burgerlijk Procesrecht

 

De opzet van het boek is dezelfde als in vorige drukken: het is bestemd voor de rechtenstudent en voor de praktijkjurist, en ook voor andere juristen als naslagwerk op de hoofdlijnen van ons burgerlijk procesrecht.Op werkdagen voor 23.00 uur besteld de volgende dag in huis

€ 75,00

Ophalen: Nu 1 op voorraad in de winkel
Op werkdagen voor 23.00 uur besteld de volgende dag in huis.


Beschrijving Hoofdlijnen van Nederlands Burgerlijk Procesrecht

De opzet van het boek is dezelfde als in vorige drukken: het is bestemd voor de rechtenstudent en voor de praktijkjurist, en ook voor andere juristen als naslagwerk op de hoofdlijnen van ons burgerlijk procesrecht. De afgelopen periode heeft twee belangrijke ontwikkelingen laten zien. De eerste betreft de Spoedwet KEI, waarmee het digitaal procederen in het kader van het programma Kwaliteit en Innovatie rechtspraak (KEI) bij de twee pilotrechtbanken Gelderland en Midden-Nederland tot een einde is gebracht. De schaal en complexiteit van het digitaliseringsproces bleken te zijn onderschat, met dagelijkse praktische problemen voor de pilotgerechten die met het voor KEI ontwikkelde geautomatiseerde systeem werkten tot gevolg. In dat verband keert het in de vorige druk van dit boek geïntroduceerde hoofdstuk IV-B over digitaal procederen in deze druk niet terug. Met de Spoedwet KEI zijn wel de bepalingen uit de KEI-wetgeving met betrekking tot de mondelinge behandeling versneld ingevoerd en is het pleidooi ‘oude stijl’ afgeschaft. Voorts heeft deze wet de gemoderniseerde en gedigitaliseerde wijze van procederen in vorderings- en verzoekzaken bij de Hoge Raad in stand gelaten. De tweede ontwikkeling betreft de wijze waarop de rechtspraak met de coronapandemie is omgegaan en omgaat. Na een korte sluiting van alle gerechtsgebouwen in de tweede helft van maart 2020 zijn diverse tijdelijke regelingen uitgevaardigd, waarmee er onder meer in werd voorzien dat aanvankelijk alleen ‘urgente’ maar later ook andere zaken online, telefonisch of fysiek doorgang konden blijven vinden. Met de Tijdelijke wet COVID-19 Justitie en Veiligheid heeft de mondelinge behandeling door middel van een tweezijdig elektronisch communicatiemiddel ook een (tijdelijke) wettelijke basis gekregen. Rechtspraak en literatuur zijn bijgehouden tot 1 juli 2021.

Inhoudsopgave

Voorwoord bij de zesentwintigste druk

Lijst van afkortingen 


Hoofdstuk I Inleiding

Hoofdstuk II De diverse personen in het burgerlijk proces

Hoofdstuk III Rechtsmacht en bevoegdheid van de rechter

Hoofdstuk IV De dagvaardingsprocedure in eerste aanleg

Hoofdstuk V Bewijs

Hoofdstuk VI Incidenten

Hoofdstuk VII Vonnissen

Hoofdstuk VIII Het kort geding

Hoofdstuk IX De verzoekschriftprocedure in eerste aanleg

Hoofdstuk X Rechtsmiddelen

Hoofdstuk XI Enige bijzondere procedures

Hoofdstuk XII Arbitrage, bindend advies en mediation

Hoofdstuk XIII Executie- en beslagrecht

Register van aangehaalde wetsartikelen

Register van aangehaalde rechtspraak

Trefwoordenregister


 


ISBN
9789463173001
Verschenen
NUR
822
Druk
26
Uitvoering
Paperback / softback
Taal
Nederlands
Uitgever
Convoy Uitgevers BV

Dit boek maakt deel uit van het abonnement Hoofdlijnen van Nederlands burgerlijk procesrecht (Hugenholtz/Heemskerk). U kunt zich daarop abonneren zodat u altijd de nieuwste boeken in huis heeft.

abonneren

Privaatrecht