Boekhandel Douwes Den Haag

Stiefkind van de rede

Peter Abspoel

Stiefkind van de rede

Stiefkind van de rede

Stiefkind van de rede

 

Wat hebben we nodig om ons leven als zinvol te kunnen ervaren? Peter Abspoel laat zien hoe gemakkelijk er een kloof ontstaat tussen wat we echt nodig hebben en wat we denken nodig te hebben. We geloven graag dat we aan de hand van de juiste visie alles uit het leven kunnen halen wat erin zit.Op werkdagen voor 23.00 uur besteld, onder voorbehoud, volgende dag in huis

€ 29,90

Op werkdagen voor 23.00 uur besteld, onder voorbehoud, volgende dag in huis. Vanwege grote drukte bij Postnl is vertraging mogelijk.


Beschrijving Stiefkind van de rede

Wat hebben we nodig om ons leven als zinvol te kunnen ervaren? Peter Abspoel laat zien hoe gemakkelijk er een kloof ontstaat tussen wat we echt nodig hebben en wat we denken nodig te hebben. We geloven graag dat we aan de hand van de juiste visie alles uit het leven kunnen halen wat erin zit.
Door ons te helpen blinde vlekken te herkennen in het westerse kijken naar de wereld en de mens, legt dit boek een heel nieuw gebied voor kritische (zelf)reflectie open. Westerse burgers hebben zich al lang compleet anders willen voelen dan de rest van de mensheid, die zich zou laten beperken door traditie. De auteur erkent dat er zoiets als een te groot vertrouwen in traditie bestaat – zeker in de ‘eigen traditie’. Maar hij laat zien dat antitraditionalistische vooroordelen even verblindend zijn.
De toekomst wordt nu geclaimd door visionairs die niet alleen traditie als een blok aan het been zien, maar ook de menselijkheid. Kunnen we nog goede redenen bedenken om hun niet hun zin te geven? Is er ergens een grond te vinden voor het geloof in een gedeelde menselijkheid die eisen stelt?
Dit is geen boek voor mensen die bang zijn om na te denken. Maar wie meedenkt met de auteur, zal waarschijnlijk nooit meer zo snel willen uitleggen hoe alles in elkaar zit.


Peter Abspoel heeft opnieuw een indrukwekkend boek geschreven. Indrukwekkend omdat de auteur – ook waar je het met hem niet eens bent – prikkelt door zijn grote eruditie en denkkracht.
– Paul van Tongeren

Wat het lezen van Stiefkind van de rede tot zo’n indringende ervaring maakt, is dat we een beeld van de voorwaarden van de menselijkheid voor ogen krijgen zonder allerlei rationalisaties. De auteur weet ons ervan te overtuigen dat we onszelf niet kunnen begrijpen zonder het licht dat we ontlenen aan anderen, zonder een wereld die om onze toewijding vraagt.
– Manon Uphoff

Zowel de hedendaagse wijsbegeerte als de culturele antropologie ondersteunen Peter Abspoel heel treffend bij het schetsen van een diepgaande analyse van de geestelijke situatie van de moderne mens in zijn geseculariseerde wereld.
– Jacques De Visscher

Wars van alle modieuze trends presenteert Stiefkind van de rede een belangwekkende visie op traditie en zingeving die aandacht verdient en de lezer aan het denken zet.
– Rudi te Velde


ISBN
9789463402989
Verschenen
NUR
730
Druk
1
Uitvoering
Paperback / softback
Taal
Nederlands
Uitgever
Uitgeverij Damon VOF

Filosofie