Boekhandel Douwes Den Haag

Wagen en winnen

Vijftig jaar Nederlandse offshore-industrie. Pionier in energietransitie

Frits Loomeijer & Joke Korteweg

Wagen en winnen

Wagen en winnen

Vijftig jaar Nederlandse offshore-industrie. Pionier in energietransitie

Wagen en winnen

 

In dit fascinerende boek beschrijven Joke Korteweg en Frits Loomeijer de stormachtige ontwikkeling van de Nederlandse offshore-industrie aan de hand van de geschiedenis van de brancheorganisatie IRO.


Nog te verschijnen

€ 35,00

Bezorgen: Zodra beschikbaar


Beschrijving Wagen en winnen

In 1959 wordt een enorme gasbel ontdekt onder de Groningse bodem. Experts vermoeden al snel dat ook onder de Noordzee gas te winnen is. Als dat blijkt te kloppen, storten bestaande en nieuwe bedrijven zich binnen de kortste keren op de olie- en gaswinning buitengaats. Zo groeit Nederland na de oliecrisis uit tot een van de belangrijkste offshore-landen ter wereld.

Het is een onbekend, oer-Hollands succesverhaal. In opdracht van de grote oliemaatschappijen bouwt, transporteert en onderhoudt een groep innovatieve bedrijven de boorplatforms, om ze na gebruik ook weer op te ruimen. Deze bedrijven zijn vaak nauwelijks zichtbaar, maar ze behoren tot de wereldtop. Tegenwoordig spelen ze met al hun expertise een belangrijke rol in de overgang naar duurzame energiewinning, die grotendeels op zee wordt gerealiseerd.

In het fascinerende en onderhoudende Wagen en winnen beschrijven Joke Korteweg en Frits Loomeijer de stormachtige ontwikkeling van de Nederlandse offshore-industrie ter gelegenheid van het vijftigjarig jubileum van de brancheorganisatie IRO. Naast de spectaculaire geschiedenis komen technische ontwikkelingen, de rol van de overheid, veiligheid voor mens en milieu en de toenemende maatschappelijke discussie over olie, gas, en windenergie uitgebreid aan bod.


ISBN
9789463821841
Pagina's
304
Verschijnt
NUR
680
Druk
1
Uitvoering
Hardback
Taal
Nederlands
Uitgever
Balans

Geschiedenis