Boekhandel Douwes Den Haag

Mijn moeder zou het oorlog noemen

Waarom in Rusland bijna niemand meer zijn mond durft open te doen

Vera Politkovskaja

Mijn moeder zou het oorlog noemen

Mijn moeder zou het oorlog noemen

Waarom in Rusland bijna niemand meer zijn mond durft open te doen

Mijn moeder zou het oorlog noemen

 

Vera, dochter van de vermoorde journalist en mensenrechtenactivist Anna Politkovskaja, schrijft een aangrijpend portret van haar moeder en levert daarbij vlijmscherpe kritiek op Poetins regime.


Op werkdagen voor 23.00 uur besteld meestal de volgende dag in huis.

€ 21,99


Beschrijving Mijn moeder zou het oorlog noemen

Op 7 oktober 2006 werd schrijver, mensenrechtenactivist en journalist van de onafhankelijke Russische krant Novaya Gazeta Anna Politkovskaja vermoord in de lift van haar huis in Moskou. Ze offerde haar leven op voor de vrijheid en haar nalatenschap is actueler dan ooit.

Haar dochter Vera was op dat moment 26 en in verwachting. Anna hield altijd rekening met de dood als prijs voor haar werk, maar ze verstopte zich voor niemand. Ze hield nooit op met het schrijven over de misdaden van het Russische leger, over de nietsontziende maffia, over de corruptie en omkoping op grote schaal bij de overheid en de rechterlijke macht, en ze bleef mensen helpen. Ze kreeg talloze bedreigingen, overleefde verschillende moordpogingen en een schijnexecutie, tot die dag in oktober 2006, de verjaardag van Poetin.

Vera schreef met dit boek een vlijmscherpe aanklacht tegen het regime en de onderdrukking in haar land. Tegelijk is het een liefdevol en aangrijpend portret van haar onverschrokken moeder, die ervoor koos de onverbloemde waarheid te blijven vertellen over soldaten, criminelen en gewone mensen die door de oorlog worden vermalen. Ze besloot het te schrijven vanwege een van haar moeders levenslessen: noem mensen altijd bij hun naam, dictators incluis.


ISBN
9789463822732
Pagina's
224
Verschenen
NUR
740
Druk
1
Uitvoering
Paperback / softback
Taal
Nederlands
Uitgever
Balans

Mens en Maatschappij