We hebben vandaag te maken met andere ziektes dan de infectieziektes met hoge sterftecijfers van de vorige eeuw. De hedendaagse ziektes zijn deels te voorkomen door preventie. Maar wat als we toch ziek worden ondanks preventie?
Bezorgen: Zodra beschikbaar
We hebben vandaag te maken met andere ziektes dan de infectieziektes met hoge sterftecijfers van de vorige eeuw. De hedendaagse ziektes zijn deels te voorkomen door preventie. Maar wat als we toch ziek worden ondanks preventie? Wat als we genezen, maar ons toch niet goed voelen? Wat als onze wereld stilstaat en die van anderen verder draait?
Dit boek toont de evolutie van ziek-zijn zoals we die de afgelopen decennia doormaakten. Emelien Lauwerier schrijft over ziekte en verstoring. Maar ze benadrukt ook het belang van het toelaten van de emotionele last en hoe dat zelfs kan leiden tot persoonlijke groei en meer voldoening.
Door te bouwen op zowel wetenschap als praktijk schetst de auteur op een rijke manier hoe het is om ziek te zijn in de wereld van vandaag. Ze houdt onze maatschappij een spiegel voor - we worden steeds zieker - en ze baant zich een weg naar een nieuwe, positieve kijk op ziekte. Dit is een pleidooi voor jou en voor hen, voor iedereen die ziek is en het ooit zal worden, voor elke zorgprofessional die hen ondersteunt.
Emelien Lauwerier is universitair docent Gezondheidspsychologie aan de Open Universiteit Nederland en klinisch psychologe. Ze spreekt integer, maar krachtig over ziek-zijn en zorg, zowel op grote fora als in het publieke en het wetenschappelijke debat als binnen de intimiteit van haar praktijk.