Boekhandel Douwes Den Haag

Auti-stoïcisme

Een kleine filosofie van autisme

Erik Nagtegaal

Auti-stoïcisme

Auti-stoïcisme

Een kleine filosofie van autisme

Auti-stoïcisme

 

Wat is autisme? Welke relatie kan autisme aangaan met filosofie? Wat is een passende filosofie voor autisme? Welke filosofische concepten en verbanden zijn hierbij belangrijk? Deze vragen worden beknopt beantwoord in dit boekje, waarin een kleine filosofie van autisme wordt uitgewerkt.Op werkdagen voor 23.00 uur besteld meestal de volgende dag in huis.

€ 14,95


Beschrijving Auti-stoïcisme

Wat is autisme? Welke relatie kan autisme aangaan met filosofie? Wat is een passende filosofie voor autisme? Welke filosofische concepten en verbanden zijn hierbij belangrijk?

Deze vragen worden beknopt beantwoord in dit boekje, waarin een kleine filosofie van autisme wordt uitgewerkt. Verschillende recente bevindingen over autisme, ook wel ‘autismespectrumstoornissen’ (ASS) genoemd, op grond van de DSM-5, zijn hierin verwerkt. Daarnaast worden ze gekoppeld aan een filosofie, die naadloos aansluit bij drie belangrijke psychologische onderzoeksgebieden van het cognitief functioneren van volwassenen met ASS: het stoïcisme. Tenslotte worden twee praktische wegen van wijsheid verkend, die de volwassene met ASS zou kunnen bewandelen. Ze betreffen filosofische en psychologische praktijken en kunnen de volwassene met ASS helpen in diens leerproces, in het opdoen van (meer) zelfkennis, zodat hij of zij meer kan gaan leven in harmonie met de wereld ofwel de Natuur.

Kan en mag een autist filosoferen? Het antwoord op deze vraag wordt in dit boekje als een krachtige ‘ja’ voorondersteld. Autistisch ‘zijn’ betekent dan ook filosofisch in het leven staan, een 'auti-stoïcisme'.


ISBN
9789464659368
Pagina's
72
Verschenen
NUR
730
Druk
1
Uitvoering
Paperback / softback
Taal
Nederlands
Uitgever
Brave New Books

Filosofie