Boekhandel Douwes Den Haag

Zwarte propaganda

De politieke geschiedenis van Anton Musserts uitgeverij NENASU

Harold Makaske

Zwarte propaganda

Zwarte propaganda

De politieke geschiedenis van Anton Musserts uitgeverij NENASU

Zwarte propaganda

 

‘Wij willen onze tegenstanders niet een beetje afbreuk doen of hen een beentje lichten. Wij willen hen enkel maar vernietigen.’ Dit was de officiële toon van de publicaties van Anton Musserts Nederlandsche Nationaal-Socialistische Uitgeverij NENASU.Leverbaar

€ 44,50

Levertijd: 2 tot 4 werkdagen


Beschrijving Zwarte propaganda

‘Wij willen onze tegenstanders niet een beetje afbreuk doen of hen een beentje lichten. Wij willen hen enkel maar vernietigen.’ Dit was de officiële toon van de publicaties van Anton Musserts Nederlandsche Nationaal-Socialistische Uitgeverij NENASU. De propagandamachine van de NSB gaf naast de weekkrant Volk en Vaderland boeken, brochures en andere periodieken uit. Mussert verdiende tonnen met zijn uitgeversactiviteiten.

Zwarte propaganda laat NSB’ers zelf aan het woord om de politieke geschiedenis van hun beweging en de uitgeverij te schetsen. De honderden citaten van voor- en tegenstanders plaatsen de lezer midden in het politieke debat van de periode tussen 1934 en 1945. Daarbij komen de intriges, belastingontduiking, machtsmisbruik en zelfs zwarte handel in drukpapier aan de orde. Terwijl NSB’ers verzetsstrijders opspoorden en sneuvelden aan het oostfront verschenen verzetskranten op door NENASU verkocht papier.

Wat waren de concrete politieke standpunten van Musserts beweging? Hoe antisemitisch was de NSB? Het onderzoek van de schrijver onthult aan de hand van NENASU-publicaties dat de NSB veel radicaler was dan bepaalde moderne historici doen geloven.


ISBN
9789464802085
Pagina's
486
Verschenen
NUR
697
Druk
1
Uitvoering
Hardback
Taal
Nederlands
Uitgever
Brave New Books

Politieke geschiedenis en geschiedenis van de internationale betrekkingen