Boekhandel Douwes Den Haag

Uit het Thysius luitboek

Negenenveertig Nederlandse liedjes en dansjes uit de 17e eeuw voor luit

Adriaan Smout

Uit het Thysius luitboek

Uit het Thysius luitboek

Negenenveertig Nederlandse liedjes en dansjes uit de 17e eeuw voor luit

Uit het Thysius luitboek

 

Het Luitboek van Thysius is een 17e-eeuws handschrift met tabulatuur voor de luit. De melodieën in het boek zijn door Adriaan Smout gedurende zijn gehele leven verzameld. Adriaan Joriszoon Smout (1580-1646) was een Nederlands predikant uit Rotterdam.Op werkdagen voor 23.00 uur besteld meestal de volgende dag in huis.

€ 16,00


Beschrijving Uit het Thysius luitboek

Het Luitboek van Thysius is een 17e-eeuws handschrift met tabulatuur voor de luit. De melodieën in het boek zijn door Adriaan Smout gedurende zijn gehele leven verzameld. Adriaan Joriszoon Smout (1580-1646) was een Nederlands predikant uit Rotterdam.
Kort na zijn dood kwam het boek, via een veiling, in bezit van Joan Thys, een Leidse boekenliefhebber (ook wel Thysius genoemd) en aan hem heeft dit luitboek zijn naam te danken.
Het is een van de weinige luithandschriften uit Nederland. Het telt iets meer dan 900 pagina's en bevat het gehele, internationale repertoire van een Hollandse muziekliefhebber uit het begin van de 17e eeuw, bestaande uit: Italiaanse dansen als passamezzi en gaillardes, luitbewerkingen van madrigalen, chansons en motetten, psalmen en Engelse, Franse en Nederlandse liederen en dansen. Adriaan Smout had als student een bijzondere belangstelling voor muzikale volkscultuur en noteerde de luitzettingen van amoureuze en schunnige liedjes en enkele boerendansen.
Negenveertig van deze Nederlandse liedjes en dansen zijn in dit luitboekje verzameld en in standaard moderne tabulatuur gezet.


ISBN
9789464923230
Pagina's
60
Verschenen
NUR
660
Druk
1
Uitvoering
Paperback / softback
Taal
Nederlands
Uitgever
Brave New Books