Boekhandel Douwes Den Haag

Wederkerigheid

Mystieke fabel of contemplatieve eros

Inigo Bocken

Wederkerigheid

Wederkerigheid

Mystieke fabel of contemplatieve eros

Wederkerigheid

 

Het is de geleerde jezuïet Jean-Joseph Surin, die in de bijzondere ontmoeting met een eenvoudige herdersjongen geconfronteerd wordt met zijn eigen onwetendheid. De crisis waarin Surin door deze ontmoeting belandt, markeert een ruimte waarin de aloude mystieke theologie nieuwe vormen kan aannemen – onder de condities van de moderne rationaliteit.


Nog te verschijnen

€ 12,99

Bezorgen: Zodra beschikbaar


Beschrijving Wederkerigheid

Het is de geleerde jezuïet Jean-Joseph Surin, die in de bijzondere ontmoeting met een eenvoudige herdersjongen geconfronteerd wordt met zijn eigen onwetendheid. De crisis waarin Surin door deze ontmoeting belandt, markeert een ruimte waarin de aloude mystieke theologie nieuwe vormen kan aannemen – onder de condities van de moderne rationaliteit. Langzaam wordt duidelijk hoe het niet-weten, de vertwijfeling en de duistere melancholie het geheim in zich bergen van de asymmetrische wederkerigheid die altijd al het thema van de mystieke theologie was, en dit nog steeds is. Verborgen onder de massieve macht van het cartesiaanse subject bleven karmelitaanse en ignatiaanse onderstromen, elkaar kruisend soms, die het verlangen levend hielden – en houden.

Inigo Bocken is hoogleraar mystieke theologie aan de KU Leuven, wetenschappelijk medewerker van het Titus Brandsma Instituut te Nijmegen en universitair docent aan de Faculteit Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen van de Radboud Universiteit.


ISBN
9789491110566
Pagina's
64
Verschenen
NUR
700
Druk
1
Uitvoering
Paperback / softback
Taal
Nederlands
Uitgever
Uitgeverij Sjibbolet

Geloofsopvoeding