Boekhandel Douwes Den Haag

Onder Spanning

Bovenleiding in Nederland 1966-2022

Jan Tromp

Onder Spanning

Onder Spanning

Bovenleiding in Nederland 1966-2022

Onder Spanning

 

Dit boek is het vervolg op het vorig jaar verschenen boek Voor de draad ermee (Bovenleiding in Nederland 1924-1966). Na het verschijnen van het boek ‘Voor de draad ermee’, waarin de historie van de bovenleiding in Nederland van 1924 tot 1966 wordt beschreven, is belangstelling gebleken voor een vervolg over moderne bovenleiding.


Op werkdagen voor 23.00 uur besteld de volgende dag in huis.

€ 35,00

Ophalen: Nu 13 op voorraad in de winkel
Op werkdagen voor 23.00 uur besteld de volgende dag in huis.


Beschrijving Onder Spanning

Dit boek is het vervolg op het vorig jaar verschenen boek Voor de draad ermee (Bovenleiding in Nederland 1924-1966).

Na het verschijnen van het boek ‘Voor de draad ermee’, waarin de historie van de bovenleiding in Nederland van 1924 tot 1966 wordt beschreven, is belangstelling gebleken voor een vervolg over moderne bovenleiding. Naar aanleiding daarvan is dit boek geschreven, waarin de ontwikkeling van de bovenleiding in Nederland vanaf 1966 tot op heden is beschreven. Het begint met een overzicht van de op dit moment in Nederland toegepaste bovenleidingsystemen met beschrijving van draagconstructie en kettingwerk, gevolgd door een kort overzicht van de periode 1938 tot 1996.

De ontwikkelingen rond de bovenleiding bij de aanleg van nieuwe lijnen zoals de Zoetermeerlijn en de Schiphollijn wordt beschreven, evenals de aanleg en elektrificatie van de grote spoorwegwerken, zoals de spoorverdubbeling tussen Amsterdam en Utrecht, de Havenlijn en Betuweroute, de Hogesnelheidslijn en de Hanzelijn. Aan de orde komen de wijze van aanleg en de daarbij gebruikte machines, gevolgd door een hoofdstuk over stroomsysteem en energietoevoer en de eventuele spanningsverhoging naar 3000 Volt. Als laatste komen bijzondere constructies aan bod, zoals bij bruggen en tunnels, maar ook de vormgeving van draagconstructies op stations. De afbeeldingen zijn afkomstig uit diverse archieven, waaronder de Beeldbank van de NVBS (Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen); een aantal foto’s is door de auteur speciaal voor dit boek gemaakt.Jan Tromp, voertuigtechnicus met een warme belangstelling voor spoorwegen, verzorgt regelmatig lezingen over de historie van bovenleiding bij spoorwegen en de historie van spoorbruggen in Nederland.


ISBN
9789492040541
Pagina's
88
Verschenen
NUR
464
Druk
1
Uitvoering
Hardback
Taal
Nederlands
Uitgever
Lycka Till Forlag

Spoorwegen