Boekhandel Douwes Den Haag

Het kostbare kruid

Over Philemon Hauman en het verzet in Temse en Brussel

Remi Hauman

Het kostbare kruid

Het kostbare kruid

Over Philemon Hauman en het verzet in Temse en Brussel

Het kostbare kruid

 

Philemon Hauman (1917-1945) was de belangrijkste verzetsleider van Temse. Hij was actief in twee verzetsbewegingen (NKB, Geheim Leger) en twee inlichtingendiensten (3M, Michelli), zowel in Waasland als Brussel.


Op werkdagen voor 23.00 uur besteld de volgende dag in huis.

€ 16,00

Op werkdagen voor 23.00 uur besteld de volgende dag in huis.


Beschrijving Het kostbare kruid

Philemon Hauman (1917-1945) was de belangrijkste verzetsleider van Temse. Hij was actief in twee verzetsbewegingen (NKB, Geheim Leger) en twee inlichtingendiensten (3M, Michelli), zowel in Waasland als Brussel. Zijn leven leest als een avonturenroman. In Wemmel loopt hij samen met twintig andere verzetshelden in een val van de Gestapo. Een proces krijgt Hauman niet, hij wordt meteen gedeporteerd naar het Duitse concentratiekamp Neuengamme waar hij het Belgische verzetscomité vervoegt. De verzetsstrijder overleeft het kamp, maar dan slaat het noodlot toe. Een dag voor de capitulatie van Noordwest-Duitsland bombarderen de Britten het passagiersschip Cap Arcona, volgepropt met 5.500 kampoverlevenden waaronder Philemon Hauman. Hij kan ontkomen maar wordt uiteindelijk vermoord op het strand.

Het Kostbare Kruid vertelt over de vroege jaren van Philemon Hauman, het patriottische verzet en hun idealen. KZ Neuengamme, dat van alle Duitse concentratiekampen het meeste Belgen gevangen hield maar toch relatief onbekend is, komt uitgebreid aan bod. Ook de affaire van Wemmel, waar een dubbelagent op onvoorstelbare wijze vele verzetsstrijders verraadde, wordt belicht in dit boek.

Reproducties van unieke foto’s, de herontdekking van een onbekende geliefde, interviews en documenten zoals gesmokkelde correspondentie uit gevangenissen en kampen brengen het verhaal van Philemon Hauman en het verzet nog meer tot leven.


ISBN
9789493005181
Pagina's
182
Verschenen
NUR
681
Druk
1
Uitvoering
Paperback / softback
Taal
Nederlands
Uitgever
Uitgeverij Polemos