Boekhandel Douwes Den Haag

'Had het anders gekund?'

Het tragisch geëindigde leven van mijn vader, Sally de Jong, tweelingbroer van Loe de Jong

Abel de Jong

'Had het anders gekund?'

'Had het anders gekund?'

Het tragisch geëindigde leven van mijn vader, Sally de Jong, tweelingbroer van Loe de Jong

'Had het anders gekund?'

 

Abel de Jong ‘Had het anders gekund?’ Het tragisch geëindigde leven van mijn vader, Sally de Jong, tweelingbroer van Loe de Jong Sally de Jong, de tweelingbroer van Loe de Jong, de gelauwerde chroniqueur van de geschiedenis van Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog, was de eerste die geschreven heeft over de Jodenvervolging in Nederland.


Niet leverbaar

€ 24,50

Niet leverbaar


Beschrijving 'Had het anders gekund?'

Abel de Jong

‘Had het anders gekund?’
Het tragisch geëindigde leven van mijn vader, Sally de Jong,
tweelingbroer van Loe de Jong


Sally de Jong, de tweelingbroer van Loe de Jong, de gelauwerde chroniqueur van de geschiedenis van Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog, was de eerste die geschreven heeft over de Jodenvervolging in Nederland. Zijn essay heette De ondergang van het Nederlandse Jodendom. Hij schreef het in Brussel tijdens zijn vlucht uit Nederland om aan de deportatie en vervolging te ontkomen. Het document bereikte medio 1943 de Nederlandse regering in ballingschap in Londen en werd ter kennis gebracht van koningin Wilhelmina. Loe de Jong, werkzaam op het Bureau Inlichtingen in Londen, maakte zich van het manuscript meester en hield het tot kort voor zijn overlijden in 2005 onder zich.

Sally heeft een half jaar in het ziekenhuis van Westerbork gewerkt en nauwgezet beschrijft hij in brieven aan zijn vrouw wat hij waarnam, tot hij uiteindelijk ontdekte dat zijn werk er alleen maar toe diende de Joden in het doorgangskamp gezond te maken voor transport naar het onheilspellende oosten. Samen met zijn vrouw Liesje van Male en een bevriend echtpaar heeft Sally getracht het neutrale Zwitserland te bereiken. Dat mislukte. Een tweede poging moest hun naar Spanje leiden. Ook deze poging strandde. De desperate tocht werd een aaneenschakeling van dramatische gebeurtenissen. Het net sloot zich rond het onfortuinlijke viertal. Het lot dat meer dan 100.000 Nederlandse Joden zou treffen strekte zijn klauwen nu ook naar Sally en Liesje uit. De bestemming werd Auschwitz.

De twee kleine kinderen overleefden de Holocaust in onderduikgezinnen. De oudste van de twee, Abel, reconstrueerde het hoopvolle en veelbelovende leven van zijn ouders aan de hand van documenten die hij meer dan zestig jaar in huis had en nooit had bestudeerd.

Abel de Jong werd op 31 december 1940 geboren als oudste zoon van Sally de Jong en Liesje van Male, beiden Joods, in Amsterdam aan de Nieuwe Prinsengracht 31. Zijn ouders probeerden naar Zwitserland en later naar Spanje te vluchten. Hun pogingen mislukten. De beide zoons, Abel en Daniël (1942 - 2014) werden tevoren naar onderduikadressen gebracht. Beiden zijn daar na de oorlog gebleven en opgevoed. Abel heeft in Leiden het gymnasium en de universiteit bezocht en studeerde in 1967 af als jurist. Hij ging werken bij een adviesbureau in de ruimtelijke ordening en heeft, na een zelfstandige praktijk geopend te hebben, hoofdzakelijk gemeenten als opdrachtgever gehad. Hij is in 1968 met Ruth Hotze getrouwd. Het paar heeft vier kinderen. In 2007 zijn ze in Israël gaan wonen, maar hun binding met Nederland bleef in tact. Na zijn pensionering in 2006 is Abel gaan schrijven.


ISBN
9789493028135
Pagina's
250
Verschenen
NUR
680
Druk
1
Uitvoering
Hardback
Taal
Nederlands
Uitgever
Verbum, uitgeverij

Geschiedenis
ondertitel

serie

auteur


meer informatie

ondertitel

serie

auteur


meer informatie

ondertitel

serie

auteur


abonneren